Warmtenet Oostende is uitgebreid met vijf kilometer richting binnenstad

© LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Beauvent bouwde 15 maanden aan de uitbreiding van Warmtenet Oostende. Dankzij die uitbreiding bereikt het warmtenet de Oostendse binnenstad en kunnen burgers en publieke gebouwen duurzame restwarmte afnemen. Er werd in totaal 5 kilometer warmteleiding aangelegd, een investering van 6 miljoen euro.

Warmtenet Oostende is een project van burgercoöperatie Beauvent. Sinds 2019 levert het warmtenet duurzame restwarmte afkomstig van de lokale afvalenergiecentrale van IVOO in Oostende. De warmte die voorheen via de schouw verloren ging, wordt nu aangewend om water te verwarmen.

Op die manier stappen de klanten af van fossiele brandstoffen en realiseren ze een CO2-reductie van 95 procent. In september 2020 startte Beauvent met de bouw van vijf kilometer nieuwe warmtenetleidingen, een investering van 6 miljoen euro.

Acht nieuwe gebouwen

De Vlaamse overheid ondersteunt deze uitbreiding met 1 miljoen euro. Het bijkomende tracé loopt van AZ Damiaan via de wijk Hazegras naar AZ St-Jan campus Serruys. Zo bereikt Warmtenet Oostende de binnenstad en sluiten acht nieuwe gebouwen aan. Eind vorig jaar werden de werken afgerond. Bij opstart stroomt er door de nieuwe warmtenetleidingen 10 GWh warmte per jaar. Daarmee verdubbelt de totale warmtelevering van Warmtenet Oostende tot 20 GWh.

Door de uitbreiding kan nu ook het ziekenhuis AZ St-Jan campus Serruys aansluiten, maar nieuw is vooral dat voor het eerst ook private woningen zullen aansluiten op het warmtenet.

“Zowel bestaande residenties (Mast, Ra, Boekanier,…) als nieuwe ontwikkelingen (Sky District en HaZee) worden aangesloten. Door deze uitbreiding levert het warmtenet op termijn restwarmte aan bijna 1.000 burgers. Eind 2022 sluiten ook het Stadhuis, de marinekazerne Bootsman Jonsen en eerste gebouwen op Oosteroever aan op het warmtenet. In de komende jaren wordt Warmtenet Oostende verder uitgebreid. Op die manier gaat Oostende stap voor stap van het gas af”, zegt Frédéric Haghebaert, Algemeen Directeur Beauvent.

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.