Vlaanderen sluit zich aan bij procedure tegen Frans windmolenpark voor kust van De Panne

Vlaanderen sluit zich aan bij de gerechtelijke procedure die de federale regering heeft aangespannen tegen de bouw van een Frans windmolenpark. Dat zei minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag in het parlement na vragen van Bert Maertens (N-VA) en Martine Fournier (CD&V).

Frankrijk wil voor de kust van Duinkerke een park aanleggen van 46 windmolens met een hoogte tot 300 meter. Het wordt gebouwd in de Franse territoriale wateren, maar ligt in het door België gecontroleerde luchtruim.

Verschillende burgemeesters uitten eerder al hun bezorgdheid over de locatie van het windmolenpark. Het park zou voor bewoners van kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort visuele hinder veroorzaken. Ook zouden bepaalde historische scheepvaartroutes tussen de havens van Oostende en het Verenigd Koninkrijk worden geblokkeerd.

Rechtszaak en Europese klacht

Ons land probeerde een oplossing aan te reiken door een alternatieve locatie voor te stellen. Na verschillende overleggen met minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, besliste de ontwikkelaar het project toch verder te zetten volgens de originele plannen. Tegen die beslissing wordt nu een rechtszaak opgestart, zo kondigde minister Van Quickenborne eind vorige week aan . Vlaanderen sluit zich daar bij aan.

“Naast die procedure is er ook nog een Europese procedure”, zei Jambon woensdag, “waarbij België als lidstaat klacht indient tegen een andere lidstaat, omdat die ons land, tegen de voorschriften in, onvoldoende heeft geconsulteerd.”

Desalniettemin hoopt Jambon dat het niet tot een gerechtelijke uitspraak hoeft te komen. “Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het gemeenschappelijke signaal Frankrijk alsnog noopt om tot een onderhandelde oplossing te komen”, aldus de minister-president.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.