Vlaanderen investeert 106,3 miljoen euro in vijf grote waterstofprojecten, onder meer in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge zal waterstof geproduceerd worden uit windenergie. © BELGA
Bron: Belga

De Vlaamse regering gaat 106,3 miljoen euro investeren in vijf grote projecten rond waterstof, onder meer in Zeebrugge. Dat heeft Vlaams minister voor Innovatie en Economie Hilde Crevits (CD&V) maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Leuvens onderzoekscentrum imec. De projecten gaan onder meer over de bouw van waterstoffabrieken om duurzame waterstof te produceren, het gebruik van waterstof om duurzaam staal te maken of om CO2 terug om te zetten naar duurzame brandstoffen.

De vijf projecten zijn IPCEI-projecten: het zijn projecten die een gemeenschappelijk Europees belang dienen. De Europese Unie wil lidstaten daarmee stimuleren om krachten en financiële middelen te bundelen.

Staatssteun

Wanneer een project goedgekeurd wordt door de Unie, kan het rekenen op een uitgebreidere staatssteun. Er komt dus geen Europees geld aan te pas, maar wel een extra steun van de betreffende lidstaten.

Enkele projecten gaan uit van verschillende havens, zoals de haven van Zeebrugge, Gent en Antwerpen. In de haven van Gent bijvoorbeeld zal er in de toekomst waterstof geproduceerd worden uit hernieuwbare energie. Die waterstof wordt op zijn beurt omgevormd naar methonal, dat gebruikt kan worden als brandstof voor zwaar transport.

Windenergie

In de haven van Zeebrugge zal waterstof geproduceerd worden uit windenergie. Een ander project, van ArcelorMittal, wil waterstof gebruiken om duurzaam staal te produceren.

De vijf Vlaamse projecten liggen nu ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet duidelijk worden welke een goedkeuring zullen krijgen, maar er is volgens minister Crevits weinig reden om aan te nemen dat ze geen groen licht zullen krijgen. Bij een volgende projectronde worden nog eens vijf projecten ingediend bij de Commissie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.