Vlaamse regering voert stralingsnorm in voor hoogspanning na overleg met West-Vlaamse burgemeesters

Eind dit jaar worden de resultaten verwacht van een onafhankelijk onderzoek naar de blootstelling in de buurt van de Vlaamse hoogspanningslijnen. © gf
Redactie KW

De Vlaamse regering heeft vrijdag een stralingsnorm vastgelegd voor hoogspanningsleidingen. Dat werd vorige week beloofd bij een overleg met de betrokken burgemeesters over de Ventilus-hoogspanningslijn.

De top van de Vlaamse regering zat vorige week samen met de West-Vlaamse burgemeesters over het Ventilus-dossier. Die nieuwe hoogspanningslijn moet de offshore-windenergie aan land krijgen, maar stuit al jaren op protest in een reeks gemeenten. De regering beloofde bij dat overleg onder meer een wettelijk kader te voorzien voor de stralingsnormen.

Vrijdag werd beslist om bij nieuwe lijnen of bij aanpassingen van bestaande lijnen een langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla zo veel mogelijk te vermijden. 100 microTesla wordt de grens voor acute blootstelling. Dat is strenger dan de geldende Europese norm, die 200 microTesla voorschrijft, stellen minister van Omgeving Zuhal Demir en minister van Welzijn Hilde Crevits.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.