Schepen Decorte geeft uitleg over Lokaal Energie- en Klimaatpact: “Over de partijgrenzen heen werken voor dit doel”

GUIDO DECORTE K. VANNECKESTRAAT KOKSIJDE foto MVO © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Schepen Guido Decorte lichtte toe waarom het zinvol was om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.

“We hebben al het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend. Het gaat hier niet om een verbintenis maar wel om een krachtdadige financiële ondersteuning van 50 % rond vier ‘werven’.”

“Tegen 2030 zorgen voor vergroening door één boom per Vlaming te zetten, een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting en één extra natuurgroenperk per 1.000 inwoners, de actie ‘verrijk je wijk’ met energetische renovatie, koolstofvrije (deel)mobiliteit in elke buurt, met toegangspunten voor deelsystemen, laadpunten, structureel opgewaardeerde fietspaden, en het aanpakken van de droogteproblematiek.”

Inbreng van burgers

“Heel wat van onze eigen voorziene klimaatacties komen hiervoor al in aanmerking: energiebesparende maatregelen in ons patrimonium zoals dakisolatie, ventilatie, het aanschaffen van elektrische auto’s en fietsen, aanplant van een geboortebos, haagplantacties via Regionaal Landschap, verdeling van bloemenzaden, de opmaak van een klimaatactieplan via WVI, ledverlichting van onze sportaccommodaties en van de openbare verlichting, begeleiding van onze klimaatateliers waarbij we onze burgers betrekken en rekening houden met hun inbreng,…”

Heel wat van onze eigen voorziene klimaatacties komen in aanmerking

“Het is goed dat we hier over de partijgrenzen heen samenwerken. Om onze doelstellingen te bereiken is het een grote uitdaging om de zaken nog beter te coördineren voor een betere efficiëntie.”

“Hiervoor is ook al een medewerker aangesteld om dit in de breedte en de diepte te bekijken en uit te werken.”

24 miljoen euro

De Vlaamse overheid voorziet in 2021 een budget van 24 miljoen euro (waarvan minstens 70.000 euro voorbehouden voor Koksijde) en daarna jaarlijks minstens 10 miljoen euro (waarvan minstens 29.500 euro wordt voorbehouden voor Koksijde).

Oppositieraadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) reageerde: “Voor onze fractie mag u een sterk statement maken dat dit wel bindend moet zijn! We hebben een sterk signaal gekregen dat we tegen 2030 iets moeten realiseren!”

“Maak er als gemeente een pact van en maak een overzicht van wat de gemeente momenteel al doet en wat jullie nog niet doen! Laat ons er samen voor gaan!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier