Reeks energiebesparende maatregelen en dunner ijs leggen ijspiste Knokke-Heist geen windeieren

De Ice Bumper Cars waren opnieuw een succes. © MM
Redactie KW

Het ijs werd twee centimeter dunner, de elektrische vuurtjes verdwenen uit het bargedeelte en de ijspiste werd volledig afgesloten om alle koude lucht binnen te houden. Alain Dagraed deed er alles aan om zijn ijspiste op het Alfred Verweeplein in Knokke-Heist te kunnen plaatsen tijdens de eindejaarperiode. In tegenstelling tot veel andere steden en gemeenten kon je aan de kust dus wél schaatsen. Een beslissing waar Dagraed nu met een tevreden gevoel op terugblikt. “Ondanks de hoge energieprijzen hebben we niet meer betaald dan andere jaren.”

Eind vorig jaar sneuvelde de ene na de andere ijspiste in ons land. De reden? De hoge energieprijzen schrikten af. Maar in Knokke-Heist wilden ze van geen wijken weten. Alain Dagraed nam een reeks maatregelen en nu de ijspiste z’n laatste weekend ingaat, blikt de man met voldoening terug. “We hebben ons op een bepaalde manier moeten heruitvinden”, stelt Alain. “Makkelijk was dat niet, maar achteraf bekeken was dat wel leerrijk.”

Serieuze besparing

Want, zo stelt Dagraed, de voorbije weken hebben ze gezien dat een ijspiste plaatsen ook energiezuiniger kan zónder dat het schaatsplezier eronder hoeft te lijden. “Het ijs was twee centimeter dunner, maar eigenlijk heeft niemand daar iets van gemerkt. Maar het is wel een enorme massa minder om te koelen, dus een serieuze besparing. Ik zie dus geen enkele reden om volgend jaar niet hetzelfde te doen. Oók niet als de energieprijzen weer verder zouden stijgen.”

Want, zo zegt Alain, een dalende prijs betekent niet dat je automatisch weer meer moet verbruiken. “In het bargedeelte hebben we gezien dat het ook gezellig is zonder de vele elektrische vuurtjes. We hadden een alternatief voorzien, maar echt koud is het de voorbije weken buiten niet geweest.”

Ice Bumper Cars

“Ja, we kunnen echt wel terugblikken op een succesvolle periode. Ondanks de hoge energieprijzen hebben we niet meer betaald dan andere jaren en je merkt dat – zeker de jonge mensen – weer graag buiten willen komen. Ook de Ice Bumper Cars waren opnieuw een succes”, besluit Alain. (MM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.