Burgergroepen laten het Ventilus-project van Elia niet los. Donderdag 2 september maken ze dat met vele spandoeken duidelijk langs het parcours van de vierde rit tussen Aalter en Ardooie van de Benelux Tour. “Omdat de gezondheid van de bewoners langs het traject van de geplande hoogspanningslijn belangrijk is”, zegt Heidi Deleu van het burgerplatform.
Op donderdag 2 september rijdt de Benelux Tour, de vroegere BinckBank Tour, van Aalter naar Ardooie door de geplande stralingszone van het hoogspanningsproject Ventilus. Een moment voor de burgergroepen om nog eens hun stem te laten horen via spandoeken en slogans. Ze willen er de aandacht van alle wielersupporters op vestigen.
Geen wetgeving
“Momenteel staat de procedure rond het Ventilusproject, dat een nieuwe 6 GW zware hoogspanningsverbinding van de kust naar Avelgem wil aanleggen, on hold”, zegt Heidi Deleu van het burgerplatform. “Maar dat wil niet zeggen dat wij als burgerplatformen ook ‘on hold’ staan. Langs het parcours van de rit van donderdag met aankomst in Ardooie zullen spandoeken met slogans te zien zijn. Omdat er geen wetgeving over de straling van hoogspanningsleidingen bestaat in Vlaanderen en wij niet willen dat ook maar één iemand schade lijdt door de straling. Korte en krachtige slogans als onder andere: ‘Geen onwettelijke straling hier’, ‘Hoogspanning ondergronds & met een wetgeving’ en ‘Halt: Gevaar! Stralingszone!’. In België moet Elia geen rekening houden met de gezondheid van de bewoners nabij de hoogspanningslijnen, metingen gebeuren er niet en een bindende wetgeving in Vlaanderen om bij de omwonenden gezondheidsschade te voorkomen bestaat er ook al niet.”
In Duitsland kan een dergelijke hoogspanningsleiding perfect ondergronds. “Binnen de Eliagroep is er ook al ervaring met gelijkstroom ondergronds. In 2020 werd de verbinding van ons Belgisch hoogspanningsnet aan dat van Duitsland volledig ondergronds en op gelijkstroom gerealiseerd over een afstand van 90 km, van Luik naar Aken. In 2019 werd de gelijkstroomverbinding tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk over een afstand van 140 km in gebruik genomen. In de komende jaren volgen nog 3 internationale gelijkstroomverbindingen. Het kan wel degelijk dus ondergronds.” (IB)
Ventilus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier