Mega overtuigt slechts kwart van kandidaten voor groepsaankoop

68.000 West-Vlaamse huishoudens tekenden niet in op de groepsaankoop. Voor hen, en alle anderen die op zoek zijn naar een nieuw energiecontract, heeft ombudsman Eric Houtman, enkele tips.
Phebe Somers

De 11e editie van de groepsaankoop voor groene stroom en gas van de Provincie is officieel afgesloten. Er werd afgeklopt op 23.000 contracten, 25 procent van de 91.000 gezinnen en bedrijven die zich hadden ingeschreven. Daarmee scoort Mega duidelijk een pak minder goed dan de winnaar van vorig jaar, Engie kon 77 procent van de geïnteresseerde aanmeldingen verzilveren.

Een kleine week geleden hadden nog 50.000 West-Vlaamse huishoudens niet laten weten of ze wilden ingaan op het aanbod van Mega. Uiteindelijk besloten ongeveer nog 5.000 onder hen te gaan voor het voorgestelde variabele energiecontract, wat het totaal op 23.000 brengt. Daarmee scoort Mega een pak minder goed dan de aanbieder van vorig jaar. Engie kon toen 77 procent van de aanmeldingen verzilveren.

Doel bereikt

Toch is gedeputeerde van Energie Jurgen Vanlerberghe tevreden. “Er zijn nog enkele aanvragen niet verwerkt, maar het eindtotaal zal niet veel meer veranderen. Ik denk dat dit in de gegeven omstandigheden geen slecht resultaat is. Immers, anders dan bij vorige edities hebben we dit jaar vastgesteld dat de concurrentie erg assertief gereageerd heeft op het scherp geprijsde voorstel van Mega. Hierdoor zullen ongetwijfeld veel West-Vlamingen die niet zijn overgestapt toch een goeie deal hebben kunnen sluiten. En daar is het ons in de eerste plaats om te doen: de markt eens goed opschudden, zodat de concurrentie maximaal speelt.”

We moeten erop rekenen dat we minstens tot de lente van 2023 zullen kampen met hoge energieprijzen

Dat betekent natuurlijk ook dat 68.000 gezinnen en bedrijven niet intekenden en op zoek moeten naar een andere energieleverancier, of dat al hebben gedaan. Welk aanbod is nu het beste op de markt? “Daar bestaat geen eenduidig antwoord op”, stelt Eric Houtman, ombudsman voor energie. “Eerst en vooral worden praktisch geen vaste contracten meer aangeboden. Er zijn er nog een paar, maar die hanteren heel hoge tarieven. Ook bij Engie, die een vast contract beloofde aan bestaande klanten, krabbelen ze terug.”

Een vast contract biedt zekerheid voor eventuele prijsstijgingen, die gezien de huidige geopolitieke situatie vermoedelijk nog even zullen aanhouden. “Ik hoop en voorspel wel dat we binnen enkele maanden terug kunnen naar een niveau van voor de oorlog, rond december 2021. We moeten erop rekenen dat we minstens tot de lente van 2023 zullen kampen met hoge energieprijzen”, legt Eric uit.

Vergelijken

Wie geen betaalbaar vast aanbod te pakken krijgt, zal op zoek moeten naar een variabel contract. “Het voordeel daarvan is dat je contract automatisch mee evolueert met prijsdalingen, die er hopelijk binnen enkele maanden zitten aan te komen. Het is vooral belangrijk dat je goed nadenkt over je eigen behoeften. Wanneer een bepaalde leverancier een opmerkelijk lager tarief aanbiedt, is daar meestal een reden voor. Zo is de aanbieder Energie.be enkel elektronisch bereikbaar, je kan hen niet bellen. Voor sommige mensen is dat geen probleem, maar denk na over welke dienstverlening je verwacht. Via de website van V-test kun je eenvoudig alle leveranciers vergelijken”, raadt Eric aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier