Luminus wil buurt gunstig stemmen door windmolen tien meter te verplaatsen

Robert Dermul, met rechts schepen Franky Demon: “Het bedrijf probeert tijd te kopen.
Robert Dermul, met rechts schepen Franky Demon: “Het bedrijf probeert tijd te kopen." (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Opmerkelijke evolutie in het dossier van het protest vanuit woonwijk Kruisabele tegen de 200 meter hoge windmolen die Luminus wil plaatsen in de achterhaven. Het bedrijf diende een wijzigingsverzoek in waarbij de turbine 10 meter wordt verplaatst. Buurtbewoners én schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon zijn niet onder de indruk: “We zullen het dossier opnieuw negatief adviseren.”

De bewoners van Kruisabele – het gehucht tussen Brugge en Dudzele in – blijven strijdbaar en waakzaam ten aanzien van de mogelijke komst van een 200 meter hoge windmolen langs de Lodewijk Coiseaukaai, in de achterhaven dus. Deze windturbine, nog een flink stuk hoger dan de huidige reeks windmolens van 120 meter, zou dan ook maar op 350 meter van de woonwijk komen en voor de dichtste woning zou de afstand maar een luttele 150 meter bedragen. Het gros van de bewoners wist aanvankelijk niets van de kwestie, tot de schepen van Ruimtelijke Ordening besliste om de wettelijk verplichte zone voor openbaar onderzoek uit te breiden. Het effect bleef niet uit want de buurt verzamelde meer dan 200 bezwaarschriften en de stad Brugge maakt een negatief advies over de vergunningverlener, in dit geval het Vlaams Gewest.

Rond de woonkernen hanteren we een buffer van 500 meter

Aanvrager Luminus zag de bui van een mogelijke negatieve beslissing door het Gewest mogelijk hangen want het bedrijf zette recent een opmerkelijke stap. Luminus vroeg in de lopende procedure een wijzigingsverzoek aan waarbij de turbine 10 meter zou verplaatst worden met als bedoeling dat er geen interferentie bestaat tussen de wiekoverdraai en de bufferzone. Daarnaast wil Luminus zich engageren om de bestaande groenbuffer tussen het domein van CBR Brugge – de betoncentrale waarbij de turbine zou komen – en Kruisabele te optimaliseren met bijkomende bomen en struiken. Dat vernamen de buurtbewoners in een brief van het Brugse stadsbestuur, dat gezien de wijziging in het dossier wel verplicht is om opnieuw een openbaar onderzoek te organiseren.

Waakzaam

“Het zal u niet verbazen dat wij helemaal niet onder de indruk zijn van deze wel heel erg beperkte wijziging”, zegt Robert Dermul, samen met Richard Balyu drijvende kracht achter het verzet. “Het bedrijf probeert met deze stap tijd te kopen en het is mijn indruk dat ze zullen proberen het verzet te breken, de mensen te ontmoedigen. Maar wij blijven waakzaam en strijdbaar. De mobilisering om opnieuw zoveel mogelijk bezwaarschriften in te zamelen is alvast begonnen.” Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) is niet onder de indruk van de wijzigingen. “Tussen de oorspronkelijke aanvraag en nu hebben het college en de gemeenteraad het ‘windplan’ goedgekeurd waarin de stad heel duidelijk stelling inneemt over het plaatsen van windmolens”, zegt de schepen. “Een belangrijk principe daarin is de afstand tot de woonkernen door er een buffer van 500 meter rond aan te brengen. Alleen al aan deze randvoorwaarde getoetst zullen we deze windturbine en dus het aangepast dossier opnieuw als negatief beoordelen.” Alle plannen en documenten met betrekking tot het openbaar onderzoek liggen sinds 17 mei, voor een periode van 30 dagen, ter inzage op de dienst ‘wonen en omgeving’ in het Huis van de Bruggeling. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier