Laatste Lokaalmarkt is niet het einde van het verhaal

Dieter Valentin tijdens de laatste Lokaalmarkt maar met nieuwe plannen vanaf oktober. © (Foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Vorige woensdag vond voor de laatste maal een Lokaalmarkt in ’t Groenhuis langs de Meenseweg plaats. “Maar we hebben nieuwe plannen en blijven niet bij de pakken zitten”, vertelt Dieter Valentin.

De Ieperse Lokaalmarkt opende vorig jaar in oktober. “Een slechter moment konden we ons niet indenken en konden we ook niet voorzien”, vertelt marktverantwoordelijke Dieter Valentin. “Vijf dagen later moest de horeca sluiten als gevolg van de coronacrisis. Ons concept van ‘lekker, leuk, lokaal’ moesten we vrijwel onmiddellijk opbergen. Als alles volgens wens was verlopen, was de Lokaalmarkt een goed concept. Landbouwers en producenten uit de streek konden er wekelijks hun producten aan de man brengen. Anderzijds kunnen we er niet naast kijken dat grootwarenhuizen ook het concept van de korte keten zoveel mogelijk promootten. Meer en meer hoevewinkels rezen ook uit de grond en enkele grotere producenten haakten af. Minder aanbod betekent ook minder mensen die de weg naar onze markt vinden. Spijtig dat we er door omstandigheden een punt achter moeten zetten.”

Lekkere lokale lunch

“We hebben veel energie in het concept gestoken en vinden het jammer dat we ermee ophouden”, vervolgt Dieter Valentin. “We danken de boeren en producenten die trouw waren aan onze markt en ook de klanten die bewust kozen voor verse producten uit de regio, waarvoor de boer of producent een eerlijke prijs krijgt. Maar dit is niet het einde van het verhaal. We blijven bij ’t Groenhuis Ieper niet bij de pakken zitten. De Lokaalmarkt verdwijnt dan wel, het korte keten verhaal blijft hangen. Achter de schermen bereiden we alles verder voor waarmee we al bezig waren. En dat is lunch@tgroenhuis. Vanaf oktober kan je in ‘t Groenhuis van dinsdag tot vrijdag terecht voor een lekkere lokale lunch. Op vrijdagavond toveren we onze bar om in een eetcafé, waar we maandelijks evenementen zullen organiseren. De eerste optredens zijn al voorzien. Uiteraard zal de kinderhoek dan ook open zijn, zodat ook de kinderen zich kunnen uitleven”, besluit Dieter Valentin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier