Intendant buigt zich nog drie maanden langer over nieuwe West-Vlaamse hoogspanningslijn Ventilus

Ventilus-intendant Guy Vloebergh krijgt drie maanden extra de tijd. © Lawrence Schoonbroodt

De intendant die is aangesteld in het Ventilusproject voor een nieuwe hoogspanningsverbinding in West-Vlaanderen, krijgt nog drie maanden langer om zijn studiewerk af te ronden. Dat maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zaterdag bekend. De aankondigingen van de federale regering “gooien roet in het eten”, luidt het.

Ventilus is nodig om de elektriciteit opgewekt door toekomstige windparken op zee naar het binnenland te transporteren. De al bestaande hoogspanningsverbinding Stevin zit overvol met de productie van de huidige windparken, terwijl de federale regering de capaciteit nog wil verhogen.

Het project veroorzaakte echter onrust bij omwonenden in West-Vlaanderen. Om die reden stelde de Vlaamse regering in mei al Guy Vloebergh aan als intendant. Eind november moest hij zijn advies klaar hebben.

Meer tijd

Maar nieuwe plannen van de federale regering “gooien roet in het eten”, zegt Demir. Het gaat enerzijds om de beslissing om de capaciteit van de windmolens op zee te verdrievoudigen en anderzijds om de politieke overeenkomst die minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag in Kopenhagen ondertekende voor de bouw van een onderzeese hoogspanningskabel die de overschotten van de vele Deense windparken naar ons land moet brengen.

Demir hekelt dat die beslissingen werden genomen “zonder de Vlaamse regering of de Ventilus-intendant te consulteren”. Die laatste heeft aan de Vlaamse regering nu meer tijd gevraagd, om ook de jongste beslissingen in zijn rapport te verwerken.

Niet alles onderzocht

“De intendant kent het dossier intussen door en door. Zijn aanvoelen is dat wanneer hij nu een rapport oplevert, de lokale actoren terecht zullen opmerken dat niet alles is onderzocht, gezien de federale aankondigingen”, licht Demir toe. “Het is dus evident dat hij even tijd krijgt om de nieuwe federale plannen en hun impact op alternatieven mee onder de loep te nemen. Daar zijn maximaal drie maanden tijd voor nodig.”

Begin vorige maand had hoogspanningsnetbeheerder Elia nog benadrukt dat de knopen over Ventilus snel doorgehakt zouden moeten worden. “De werken zelf duren drie jaar. Korter kan niet”, luidde het. “De plannen van de regering tonen nog eens de nood om het net te versterken.”

Ook Demir benadrukt dat de versterking van het hoogspanningsnet in West-Vlaanderen en hernieuwbare energie belangrijk zijn. “Maar dat wil niet zeggen dat er voorbijgegaan moet worden aan de bekommernissen van omwonenden en betrokken lokale besturen”, zegt de minister. “Hoewel de federale regering bevoegd is voor de offshore windmolenparken, zijn de planologie en vergunningen die nodig zijn om de stroom op het land te krijgen, een Vlaamse bevoegdheid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.