IN KAART Ventilus loopt straks langs dit traject door West-Vlaanderen

Laurens Kindt

Het definitieve tracé voor de Ventilus-hoogspanningslijn is vastgelegd door de Vlaamse regering. De lijn loopt van Zeebrugge tot Avelgem, met hier en daar een stukje ondergronds.

Zoals verwacht heeft de Vlaamse regering vandaag een tracé vastgelegd voor Ventilus, de hoogspanningslijn die enerzijds de energie van de windmolenparken aan land moet brengen en anderzijds het West-Vlaams netwerk moet versterken. Ventilus zal aan land komen in Zeebrugge, om vervolgens ondergronds naar De Spie in Brugge te trekken. Daar wordt Ventilus aan de bestaande Stevin-verbinding gekoppeld.

Vervolgens trekt Ventilus via de bestaande hoogspanningsmasten naar Zedelgem. Die lijn wordt versterkt. Zedelgem krijgt echter ook een stuk ondergronds, door de Moubekevallei tot aan het op- en afrittencomplex in Torhout. Daar vertrekt het meest geconstesteerde stuk van Ventilus: de zeventien kilometer lange nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn.

Die loopt aan de oostelijke kant van de E403 tot in Izegem. Ook aan het bedrijvenpark in Izegem komen er dus nieuwe hoogspanningsmasten. De lijn duikt opnieuw ondergronds ter hoogte van de wijk De Mol, tot aan de snelwegparking in Oekene. Daar komt Ventilus opnieuw bovengronds, met een nieuwe hoogspanningslijn van vier kilometer boven Lendelede tot aan de bestaande hoogspanningslijn richting Avelgem. Ook die wordt versterkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier