Hoog bezoek voor de bakermat van de blauwe energie in Oostende

In het Robotic Center van het Marien station Oostende geeft Wieter Boone uitleg over de robots die voor wetenschappelijke metingen op zee worden ingezet. © ML
Redactie KW

Vanmiddag bezocht Virginijus Sinkevičius, de Europese Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij de Oostendse Oosteroever, het speerpunt van de blauwe economie in Vlaanderen. Eerder bracht hij al een bezoekje aan de paardenvissers in Oostduinkerke.

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op die site met primitieve middelen het allereerste mariene onderzoeksstation ter wereld opgestart. in. Een paar honderden meter daarvandaan bruist nu het epicentrum van alles wat met blauwe economie en de oceanografische wetenschappen te maken heeft.

Nadat hij deze morgen al enthousiast had kennis gemaakt met de paardenvisserij in Oostduinkerke werd hij verwelkomd door burgemeester Tommelein op de Oosteroever in Oostende. Naar eigen zeggen de bakermat van de blauwe energie in ons land.

Charmeoffensief

Hilde Crevits, Vlaams viceminister-president en bevoegd voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw begeleidde de de Europese commissaris de hele dag : “We willen onze bezoekende gast vooral laten zien hoe in Vlaanderen wetenschappelijke instellingen, bedrijven en overheid die met alle duurzame activiteiten die gelinkt zijn aan de zee en de oceanen intens samenwerken en zo een sterke blauwe cluster vormen.”

“Noem het bezoek vandaag ook gerust een charmeoffensief want geef toen, met het Vlaams Instituut voor de Zee, de offshore windenergie, de Blauwe Cluster, Blue Bridge en het Science Park in de Oostendse achterhaven en de InnovOcean Campus staan we op de Europese kaart. De Europese steun voor al die initiatieven en ook voor onze visserij in het Brexitverhaal zijn natuurlijk meer dan welkom.”

Biodiversiteit beschermen

“De EU engageert zich om haar kusten, zeeën en oceanen te beschermen en gezond te maken om onze biodiversiteit en ecosystemen te beschermen”, aldus de europese Commissaris. “Dat is ons voornaamste wapen om de impact van de klimaatverandering op te vangen. Een hervorming van de mariene economie is noodzakelijk om onze ecosystemen te beschermen, maar ook om de rijkdom van onze kustgemeenschappen veilig te stellen. Vlaanderen bewijst dat een duurzame blauwe economie niet enkel een concept op papier is, maar een steeds tastbaardere realiteit, die ons zal helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.”

Virginijus Sinkevičius benadrukte ook nog eens het belang van samenwerking van alle actoren die bij de blauwe energie betrokken zijn, om het Europese klimaatplan binnen de afgesproken timing te kunnen realiseren.

In de namiddag was er o.a. nog een bezoek gepland aan Otary, dat al 4 van de 9 offshore windparken op onze Noordzee heeft ontwikkeld, gefinancierd, gebouwd en nu ook beheert, aan het het Duin voor Dijk-proefproject op het strand en werd de uitbouw van een mosselboerderij op zee toegelicht. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier