Eerste zonnespiegelpark in West-Vlaanderen officieel ingehuldigd in Oostende

Een zonnespiegel produceert vier keer meer energie dan de traditionele zonnepanelen.© GLO
Een zonnespiegel produceert vier keer meer energie dan de traditionele zonnepanelen.© GLO
Gillian Lowyck

Het eerste zonnespiegelpark staat bij het bedrijf Proviron in Oostende. Een zonnespiegel produceert maar liefst vier keer meer energie dan de traditionele zonnepanelen. Op zonnige dagen produceren de spiegels 20 procent van de warmtebehoefte van de nabijgelegen installaties. Een primeur voor Oostende.

In Proviron in Oostende worden onder andere additieven voor groene autobanden, additieven voor dierenvoeding om het gebruik van antibiotica te vermijden en ontijzingsmiddelen voor vliegtuigen geproduceerd. Processen die veel warmte nodig hebben. Hierbij spelen de zonnespiegels een rol.

Warmte naar stoom

In een zonnespiegelpark wordt het zonlicht via parabolische spiegels geconcentreerd, waardoor warmte vrijkomt met hoge temperaturen. Die warmte wordt omgezet in stoom als warmtebron in chemische frabrieken. “Op zonnige dagen produceren deze spiegels tot wel 20 procent van onze warmtebehoefte van de nabijgelegen installaties”, vertelt CEO van Proviron, Wim Michiels. “Dit is een directe vermindering van de CO2-uitstoot.”

Steun van Oostende

Voor de zonnespiegels werkt Proviron samen met Azteq, een bedrijf dat actief is in de hernieuwbare energie. Ook stad Oostende steunt het project ten volle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.