Demir over Ventilus: “Keuze is niet boven- of ondergronds”

In het dossier over de geplande hoogspanningslijn Ventilus gaat het niet om een keuze tussen bovengronds of ondergronds. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) dinsdag gezegd in de commissie Energie van het Vlaams Parlement.

Demir kreeg over het Ventilusdossier vragen van het Kortrijkse Vlaams Belang-parlementslid Carmen Ryheul, die ervoor pleit de hoogspanningskabels ondergronds te leggen. In West-Vlaanderen verzetten buurtbewoners zich tegen een bovengronds traject. De kabels ondergronds leggen, zou echter veel meer kosten en gaat ook in tegen het advies van experten.

Startnota Ventilus is bovengronds

Demir kondigde gesprekken aan met haar coalitiepartners CD&V en Open VLD en benadrukte dat het een beslissing wordt van de voltallige Vlaamse regering.

Het is niet duidelijk wanneer wanneer een beslissing zal vallen. Demir gaf in het Vlaams Parlement dinsdag geen timing. Wel zei ze dat de beslissing niet gaat over het ondergronds of bovengronds leggen van de kabels.

“De startnota Ventilus die door de vorige regering nog is goedgekeurd, is bovengronds. Wij moeten eigenlijk geen keuze maken. Dat is een misverstand”, aldus Demir. “Als we zeggen dat we dat niet zien zitten en het allemaal ondergronds moet, hoewel we dan niet alle doelstellingen kunnen realiseren, dan moeten we helemaal van nul herbeginnen.”

Ondergronds: terug naar af

Concreet betekent zo’n beslissing dat een ruimer federaal plan moet worden herbekeken. “Dan gaat alles terug naar de ontwerptafel. Het is dus niet zo dat er bij de keuze voor een ondergronds scenario bepaalde delen van het federaal ontwikklingsplan apart kunnen worden herzien. Dit moet in zijn geheel gebeuren.”

Zo’n oefening zou veel tijd vragen en op federaal niveau is zo’n herwerking momenteel niet aan de orde, merkte Demir op in haar antwoord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.