Het Burgerplatform Leefbaar E403, dat al meer dan twee jaar actie voert tegen de Elia-plannen voor de bovengrondse hoogspanningslijn Ventilus, laat niet af. Na een periode van relatieve stilte haalden de bewoners uit de zoekzone Torhout grote spandoeken boven naar aanleiding van de passage van de meerdaagse wielerwedstrijd Benelux Tour.
Het opschrift op de gigantische, langwerpige spandoeken, die nog steeds te zien zijn in een weide op het einde van de Korenbloemstraat, springt meteen in het oog: Ventilus een ziekelijk voorstel hier geen hoogspanning. De actievoerders focussen vooral op het mogelijke gevaar voor mens en dier door de straling van de zware hoogspanningsverbinding.
“Onze gezondheid is niet om mee te experimenteren”, zegt Luc Dedeene namens het Burgerplatform. “We zijn niet tegen duurzame energie, maar willen dat ze ook op een duurzame wijze getransporteerd wordt. Het heeft toch geen zin dat een bioboer zijn gezonde groenten naar de veiling brengt met een sterk vervuilende tractor?”
Geen proefkonijnen
Met de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus wil beheerder Elia de elektriciteit van de windparken op zee bovengronds naar het binnenland brengen. Dat zou voor een groot deel parallel met de E403 gebeuren. Met onder meer gigantische masten in de zogenoemde zoekzones in Zedelgem, Torhout, Ruddervoorde en Lichtervelde. In Torhout is dat vlakbij de Korenbloemstraat gepland en in Ruddervoorde aan de Korte Groenhovestraat. Het gaat om een transportlijn van de zwaarste soort met een elektrische spanning van 380.000 volt en een vermogen van 6 gigawatt.
“Waren we ruim twee jaar geleden met de buurtbewoners niet in actie geschoten, dan zou het Ventilus-project ons zomaar door de strot zijn geduwd”, zegt Leen Dedeene, de zus van Luc. “Met alle gevolgen van dien. Intussen heeft de Vlaamse overheid ingezien dat er rekening gehouden moet worden met de buurt. Dat is te danken aan de drijvende krachten van het Burgerplatform. Nu worden we au sérieux genomen.”
Waakzaam
“Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft in mei een onafhankelijke bemiddelaar aangesteld, een intendant”, pikt Luc in. “Dat is Guy Vloebergh. Die moet de zaak nu objectief bekijken, de standpunten van alle betrokkenen dichter bij elkaar proberen te brengen en op zoek gaan naar een consensus. We hebben daar een goed gevoel bij, al blijven we waakzaam. We vinden het heel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met onze argumenten inzake gezondheid. Er is op het vlak van de schadelijke invloed van hoogspanningslijnen op de mens weinig bekend. Het is niet de bedoeling dat we als proefkonijnen beschouwd worden. Ventilus is écht een ziekelijk voorstel.”
Nieuwe technologieën
De actievoerders willen dat er vooruitstrevende technologieën onderzocht worden om de hoogspanningskabels over grotere afstanden ondergronds te brengen. “Nu kan dat voor wisselstroom blijkbaar maar ten hoogste 8 kilometer”, zegt Christine Vancompernolle uit de Korenbloemstraat. “Dus zou het met gelijkstroom moeten, maar dat is blijkbaar veel te duur en te ingewikkeld. We hopen dat er geen beslissingen worden genomen, waarvan over een paar jaar blijkt dat het technisch anders had gekund zónder ongezonde bovengrondse leidingen.”
Om financiële middelen te verzamelen voor de mogelijke verdere juridische strijd tegen het Ventilus-project organiseren de actievoerders een ribbetjesfestijn. Het lekkers zal op 13 november bij de kopers aan huis gebracht worden. “Bestellen kan via de website van het Burgerplatform”, luidt het.
Ventilus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier