Eneco start bouw windturbines in Zeebrugge

Het park van C-Power voor de kust van Zeebrugge © FN
Redactie KW

In de achterhaven van Zeebrugge ging een drietal weken geleden de bouw van vier windturbines van start, twee op de terreinen van Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) en twee op de site van Toyota Motor Europe, beide gelegen in de achterhaven.

De bouw van de turbines is het resultaat van een samenwerking tussen Portfineco NV, een samengaan van de MBZ (Haven van Zeebrugge) en de intercommunale Finiwo, en Eneco. Met dit initiatief werkt de haven van Zeebrugge mee aan het verder verduurzamen van de kusthaven en ook Vlaanderen.

Portfinico NV en Eneco Wind Belgium NV startten via hun gezamenlijke projectvennootschap Libeccio met de funderingswerken voor de vier turbines. De bekabelings- en funderingswerken lopen van juni tot eind september 2015. Daarna worden de verschillende onderdelen van de windturbines per schip ter plaatse in Zeebrugge afgeleverd. In de periode oktober/november worden de turbines opgetrokken. Eens operationeel brengen de turbines op jaarbasis ongeveer 30 GWh op, wat overeenkomt met de energievoorziening voor meer dan 8.500 gezinnen op jaarbasis.

Duurzame energie

“Eneco wil in België de partner bij uitstek zijn voor de ontwikkeling, productie en verkoop van duurzame energie. Daarom zijn we ook zo verheugd met dit project. De haven van Zeebrugge biedt een unieke windrijke locatie en heeft nog een groot potentieel. Het is dan ook belangrijk om dat potentieel optimaal te benutten om de hernieuwbare energie-doelstellingen van de Vlaamse Regering tegen 2020 te bereiken,” aldus Thomas De Greef, Manager Vlaanderen, Eneco Wind Belgium.

“Dit project past perfect bij de realisatie van een Clean Port, waar schone lucht en duurzame oplossingen prioritair zijn. Zowel WWL als Toyota Motor Europe zijn bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Zo reduceert Wallenius Wilhelmsen Lines jaar na jaar de CO2-emissies van haar vloot door haar schepen continu aan te passen aan de laatste technologieën. Deze lijn trekt de rederij nu ook door op haar terminals. Toyota Motor Europe, met haar inbreng in dit project, bouwt verder op haar strategie om enerzijds de meest milieuvriendelijke wagens op de markt te brengen, zoals hybride en plug-in hybride wagens, en anderzijds haar aanpak van ‘360° duurzame operaties’ te versterken,” aldus Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier