Er komt geen nieuw schaatsseizoen in Gullegem: na 45 jaar is de schaatsbaan op en werd beslist de deuren te sluiten. "Een team van specialisten onderzoekt regelmatig onze koelinstallatie en de vele leidingen onder het beton", klinkt het bij het Finlandia-team Marc, Mieke en Ineke. "We komen stilaan op een punt dat de piste openhouden niet meer kan, toch niet op een veilige en verantwoorde manier. De slijtage is te groot, wat 45 jaar geleden de norm was, volstaat vandaag niet meer."

"Om er opnieuw een ijsbaan van te maken naar hedendaags model, moet zowat alles hertekend worden. Niet alleen de piste, maar ook het gebouw met een betere isolatie en koelinstallatie. Dat zijn zware kosten die als privé-investeerder niet meer te verdedigen zijn."

Nieuw project

Volgens de investeerders groeide de laatste jaren het besef dat het een kwestie van tijd was vooraleer alles vernieuwd zou moeten worden. "We zagen in dat er nood was aan een plan B. Finlandia kwam de laatste tijd regelmatig in beeld dankzij andere projecten die interesse kregen in de locatie en de mogelijkheden hier."

© CLL

En dus ging het snel: het niet meer heropstarten van de ijsbaan en de nood aan voldoende ruimte voor andere recreatie resulteerde in een nieuw project. "Onze hal bleek perfect geschikt voor Jumpsquare, een XXL indoor trampolinepark." Het is de bedoeling om het nieuwe indoorpark nog voor het einde van het jaar te openen.

"Dubbel gevoel"

"Als uitbaters van de schaatsbaan staan we voor een afscheid. Met een dubbel gevoel. Enerzijds zijn we blij dat er iets nieuws komt en dat Finlandia blijft bestaan, anderzijds doet het pijn dat de schaatspiste verdwijnt. Dat is een harde noot om te kraken."

Investeren in de schaatspiste is niet meer opportuun volgens de uitbaters., CLL
Investeren in de schaatspiste is niet meer opportuun volgens de uitbaters. © CLL

Het Finlandia-team bedankt alle bezoekers en trouwe klanten ,maar ook de medewerkers en de ijshockey- en kunstschaatsclubs. Klanten die nog een beurtenkaart hebben, mogen die opsturen met vermelding van naam en bankrekeningnummer. Het tegoed wordt teruggestort.

Ontgoocheling, maar ook frustratie

Bij schaatsclub TSCK (Temptation Skating Club Karelia) reageert men geschokt na het vernemen van het nieuws. Voorzitster Candy Mulder, die al 38 jaar - eerst zelf als schaatster, later als trainster - in Finlandia komt, reageert ontgoocheld. "We hebben het nieuws donderdagavond vernomen. Voor ons is dit een regelrechte ramp. Uiteraard hadden wij ons komende seizoen al uitgebreid voorbereid. We hebben al zomerkampen in het buitenland geboekt om klaar te zijn voor het seizoen. Niet goedkoop en de mensen hebben dit betaald... Het is voor ons nog koffiedik kijken hoe het nu verder moet. We hebben snel de koppen bij elkaar gestoken, maar de frustratie overheerst."

Candy Mulder is langs de ene kant verrast, maar koesterde toch vermoedens dat er ooit iets zou gebeuren. "De uitbatingsvergunning liep af, maar uiteindelijk kwam dat toch goed. Maar als je nooit iets investeert in de accommodatie, dan kom je uiteindelijk voor voldongen feiten te staan. In al die jaren is er amper een likje verf aangebracht. Uiteraard is dit een commerciële beslissing, maar men had ons toch eerder op de hoogte mogen brengen van de plannen. Het is niet zo dat ze van de ene op de andere dag een nieuwe bestemming hadden voor Finlandia."

Niet enkel de schaatsclub, maar ook de ijshockeyclub The Jets maakt gebruik van de piste. "Samen tellen we toch een 200-tal leden, dat is toch niet min. We bekijken samen hoe we onze verenigingen kunnen redden. In Turnhout deed zich hetzelfde voor, daar heeft het stadsbestuur samen met de verenigingen gekeken voor een oplossing en heeft men een piste in een bedrijfspand onder gebracht. Hopelijk komt er zo iets uit de bus." (WVS)

Vandaag verschijnt in de pers het bericht dat ijsbaan Finlandia beslist heeft met onmiddellijke ingang zijn deuren te...

Geplaatst door The Jets op Vrijdag 24 mei 2019
Er komt geen nieuw schaatsseizoen in Gullegem: na 45 jaar is de schaatsbaan op en werd beslist de deuren te sluiten. "Een team van specialisten onderzoekt regelmatig onze koelinstallatie en de vele leidingen onder het beton", klinkt het bij het Finlandia-team Marc, Mieke en Ineke. "We komen stilaan op een punt dat de piste openhouden niet meer kan, toch niet op een veilige en verantwoorde manier. De slijtage is te groot, wat 45 jaar geleden de norm was, volstaat vandaag niet meer.""Om er opnieuw een ijsbaan van te maken naar hedendaags model, moet zowat alles hertekend worden. Niet alleen de piste, maar ook het gebouw met een betere isolatie en koelinstallatie. Dat zijn zware kosten die als privé-investeerder niet meer te verdedigen zijn." Volgens de investeerders groeide de laatste jaren het besef dat het een kwestie van tijd was vooraleer alles vernieuwd zou moeten worden. "We zagen in dat er nood was aan een plan B. Finlandia kwam de laatste tijd regelmatig in beeld dankzij andere projecten die interesse kregen in de locatie en de mogelijkheden hier."En dus ging het snel: het niet meer heropstarten van de ijsbaan en de nood aan voldoende ruimte voor andere recreatie resulteerde in een nieuw project. "Onze hal bleek perfect geschikt voor Jumpsquare, een XXL indoor trampolinepark." Het is de bedoeling om het nieuwe indoorpark nog voor het einde van het jaar te openen."Als uitbaters van de schaatsbaan staan we voor een afscheid. Met een dubbel gevoel. Enerzijds zijn we blij dat er iets nieuws komt en dat Finlandia blijft bestaan, anderzijds doet het pijn dat de schaatspiste verdwijnt. Dat is een harde noot om te kraken."Het Finlandia-team bedankt alle bezoekers en trouwe klanten ,maar ook de medewerkers en de ijshockey- en kunstschaatsclubs. Klanten die nog een beurtenkaart hebben, mogen die opsturen met vermelding van naam en bankrekeningnummer. Het tegoed wordt teruggestort.