Eethuis Het Klein Bestek sluit de deuren door coronacrisis

Restaurant Het Klein Bestek in de Pastoriestraat in Sint-Andries opent voor het laatst de deuren in het weekend van 21 en 22 augustus. Gastvrouw Sophie Libbrecht (50) gaat opnieuw voltijds aan de slag als zelfstandig verpleegkundige en echtgenoot André Bossu (67) kan gaan genieten van zijn pensioen. “In de huidige omstandigheden, met coronabeperkingen, is het voor ons niet langer haalbaar om de zaak te blijven runnen”, klinkt het.

André Bossu en Sophie Libbrecht sluiten hun zaak. © Davy Coghe

André werkte eerst jarenlang als onderwijzer in Sint-Andries terwijl Sophie als verpleegkundige in de psychiatrie aan de slag was. Later werd ze ook hoofdverpleegkundige.

“Nadat we dit huis hier in de Pastoriestraat kochten zijn we aan de achterzijde van het pand zo’n zes à zeven jaar geleden begonnen met een bruine kroeg, toen ook al onder de naam Het Klein Bestek”, vertelt Sophie. “In 2017 kregen we dan de kans om het restaurant van de Brugse zeil en jachtclub in Zeebrugge uit te baten; Ponton A heette de zaak. Maar in 2019 zijn we dan toch terug gekeerd naar Sint-Andries om heel onze infrastructuur hier grondig te verbouwen; van bruine kroeg tot volwaardig restaurant. Er kwam een volledige nieuwe keuken in. Eigenlijk hebben we gewoon alles vernieuwd. In mei vorig jaar zijn we dan van start gegaan en dat liep behoorlijk goed. We bouwden een mooi cliënteel op.”

“We krijgen opnieuw af te rekenen met minder reservaties en zelfs afzeggingen”

En het mag gezegd: Sophie en André richtten hun zaal met bijzonder veel smaak in. Naast de originele stoelen en tafels springen ook de kunstwerken in het oog. Maar de arbeidsvreugde in de mooi vernieuwde zaak was van korte duur. In maart van dit jaar speelde ook bij Sophie en André het coronavirus voor stoorzender.

7 dagen op 7 werken

“Toen de horeca vanaf 13 maart volledig moest sluiten, ben ik weer aan de slag gegaan als verpleegkundige. Het was wel goed dat ik daarop kon terugvallen maar natuurlijk hadden we het liever anders gezien, zo kort na de opstart van het restaurant”, vertelt Sophie. “Toen de horeca begin juni dan toch mocht heropstarten, ben ik in de week blijven werken als verpleegkundige terwijl ik in het weekend hier in de zaak stond. Door die beperkende maatregelen, waardoor we minder mensen een plaatsje kunnen geven, was het nog niet mogelijk om ons opnieuw volledig op de zaak te focussen. Die combinatie blijkt nu toch moeilijk haalbaar. Ik werk nu al twee maanden zeven dagen op zeven. En door de recente heropflakkering van het virus krijgen we opnieuw af te rekenen met minder reservaties en zelfs afzeggingen. De mensen mogen of durven niet meer in groep gaan eten… In de huidige omstandigheden is het voor ons dus niet meer haalbaar om de zaak verder uit te baten. Of we nog opnieuw zouden starten? Misschien als er een vaccin gevonden is voor het coronavirus en we opnieuw in normale omstandigheden kunnen werken. Zeg nooit nooit… Nu gaan we even met vakantie en 21 en 22 augustus zijn dan de laatste dagen waarop de klanten de benen onder tafel kunnen steken in Het Klein Bestek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.