Eerste vluchten tussen Oostende en Moskou gaan van start

De luchthaven maakte zich de laatste weken klaar voor een nieuwe Russische klant. © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Donderdag is op de luchthaven van Oostende de eerste vlucht uit Moskou feestelijk ontvangen. De Russische low cost-maatschappij Pobeda start zo een nieuwe lijnverbinding Oostende-Moskou met drie vluchten per week.

De nieuwe lijn start succesvol: op de eerste vlucht vanuit Moskou zaten 182 passagiers, de eerste terugvlucht vanuit Oostende vertrok vanavond met 107 reizigers. De Boeiing 737-800 biedt plaats aan 189 mensen. De volgende vlucht nu zaterdag komt aan met 150 mensen en neemt 150 mensen weer mee.

De eerste vlucht uit Moskou werd verwelkomd door Oostends burgemeester Bart Tommelein, schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn, de Brugse Toerismeschepen Philip Pierins en ceo van de luchthaven Marcel Buelens. Aan boord zat de grote baas van Pobeda, Andrey Kalmykov.

Internationale Vrouwendag (8 maart) is een officiële feestdag in Rusland. Vandaar dat donderdag 7 maart de ideale dag was om de nieuwe lijn op te starten en Russen voor een lang weekend naar Oostende en Brugge te lokken. Pobeda, de low cost-dochtermaatschappij van het Russische Aeroflot, verzorgt deze verbinding met drie vluchten per week.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=rd6azeG83xk

“De aantrekkingskracht van Brugge is de hoofdreden voor Pobeda om een lijn naar onze luchthaven op te starten”, zegt Vanessa Flamez van de luchthaven. “Daarnaast kiest Pobeda bewust voor regionale luchthavens. Bovendien hebben wij ook een taak om Belgen te overtuigen om naar Moskou te reizen. Het is als een ruwe diamant die wij in handen hebben. Moskou is niet goedkoop, maar heeft heel wat te bieden. De dagen van de vluchten, dinsdag, donderdag en zaterdag, zijn ideaal voor een citytrip.”

Wie naar Moskou vliegt, zit drie uur op het vliegtuig. De prijzen variëren – enkele vlucht – van 63 tot 150 euro. Je hebt een visum nodig voor Rusland, maar de luchthaven werkt samen met VL Services uit Anzegem om je de administratie te besparen. Wie op dat aanbod ingaat, hoeft niet zelf naar de ambassade te gaan. Het visum zelf kost 63 euro of 128 euro in spoedprocedure. Voor de procedure via VL Services betaal je 70 euro voor het eerste visum en 20 euro per bijkomend visum, 21 procent btw niet inbegrepen.

“In het businessmodel heeft Pobeda geen rekening gehouden met mensen die van hier naar Moskou reizen”, vervolgt Vanessa Flamez. “Alles wat er van hieruit bij komt, is dus extra. We voerden een veelzijdige mediacampagne, ook op radio en televisie, om de nieuwe lijn bekend te maken. We mikken zowel op toeristen als op zakenreizigers. Heel wat bedrijven in Zuid-West-Vlaanderen doen zaken met Rusland.”

Minder concurrentie

Vorig jaar besloot TUI de nochtans succesvolle verbinding Oostende-Barcelona stop te zetten. Kan Moskou wel een succes worden? “Het was niet onze beslissing om Barcelona op te doeken”, reageert Vanessa Flamez. “Maar er zijn toch verschillen. Voor Barcelona is er veel concurrentie. Vanuit Oostende kon je maar drie keer per week naar Barcelona vliegen en dat was een competitief nadeel. Er zijn elke dag vluchten België-Barcelona. Naar Moskou vlieg je enkel vanuit Brussel of Eindhoven. De concurrentie is minder hard. De perspectieven zien er heel goed uit.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier