Eerste Vlaams vissersvaartuig sinds 2010 vist in Noorse wateren

MILFORD HAVEN (Wales) / 17 BELGISCHE VISSERSVAARTUIGEN KREGEN VAN DE BRITSE REGERING EEN LICENTIE OM BINNEN DE BRITSE 12 MIJLSZONE TE VISSEN. FOTO PETER MAENHOUDT© Peter MAENHOUDT
MILFORD HAVEN (Wales) / 17 BELGISCHE VISSERSVAARTUIGEN KREGEN VAN DE BRITSE REGERING EEN LICENTIE OM BINNEN DE BRITSE 12 MIJLSZONE TE VISSEN. FOTO PETER MAENHOUDT© Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Vorige maand is er voor de eerste keer sinds 2010 een Vlaams vaartuig vis gaan vangen in Noorse wateren. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). De Noorse campagne kon van start gaan nadat tussen de Europese Unie en Noorwegen de nodige overeenkomsten werden bereikt. De Noorse zone werd op 16 maart 2021 opengesteld voor buitenlandse vaartuigen.

Een aantal geïnteresseerde reders hebben zich aangemeld om een testreis naar de Noorse zone te ondernemen. De vissers krijgen individuele begeleiding van het departement landbouw en visserij. Dat is nodig omdat de meeste onder hen geen ervaring hebben met visserij in die Noorse zone en de bijhorende administratie.

Het allereerste vaartuig vertrok op 19 april naar de Noorse zone voor vijf visdagen. De vangsten waren voornamelijk een mix van rondvissoorten zoals koolvis en kabeljauw en in kleine hoeveelheden leng en zeeduivel. De bemanning toonde zich zeer tevreden over de visserijmogelijkheden.

Voorbereidingen voor tweede testreis

Momenteel zijn de voorbereidingen bezig voor een tweede testreis. De bedoeling is tegen de zomermaanden een goed zicht te krijgen op de vangstmogelijkheden zodat een duurzame visserij met goed beheer van de visbestanden kan uitgebouwd worden in de Noorse zone.

De Noorse zone biedt mogelijkheden voor vissersvaartuigen die alternatieven zoeken voor de tongvisserij. In de Noorse wateren is pladijs de doelsoort voor de Belgische vissersvaartuigen, maar zijn er ook aantal bijvangstsoorten zoals tongschar, heilbot, leng, kabeljauw en heek die zorgen voor een rendabele visserij.

Intensief begeleide vaartuigen

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “De Noorse campagne is vooral een test met enkele intensief begeleide vaartuigen die ons veel leert over de vangstmogelijkheden en de eventueel weg te werken moeilijkheden. Verwacht wordt dat de campagne na 1 juli terug stilvalt, omdat Noorwegen dan opnieuw de voor de Belgische visserijsector meest toegankelijke gebieden zal sluiten tot het eind van het jaar om de kabeljauw daar rust te geven.”

“De opgedane ervaring zal ons helpen om de ondersteuning volgend jaar nog beter uit te werken en een gestructureerde Noorse campagne op te zetten in overleg met de vissers.”

Activiteiten in Britse wateren

Tot slot werd er ook een stand van zaken gevraagd omtrent de activiteiten in de Britse wateren. Tommelein (Open VLD): “Uit het antwoord van de minister bleek dat momenteel zes Belgische vaartuigen nog geen toegang krijgen tot de 12-mijlszone van de Britse wateren. Er wordt momenteel verder onderhandeld aangezien de huidige tijdelijke regeling afloopt op 31 juli. Het is van cruciaal belang dat ook voor deze problematiek zicht is op een permanente oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier