Eerste spadesteek voor ondergrondse bierleiding in Brugge is gegeven

Redactie KW

Vrijdagavond 11 december werd in Brouwerij De Halve Maan de eerste spadesteek van de ondergrondse bierleiding gegeven. Vooral het populaire Brugse Zot doet de brouwerij de laatste jaren een hoge vlucht nemen.

Al meer dan vijf eeuwen wordt er bijna onafgebroken gebrouwen op de site aan het Walplein, en de brouwersfamilie wil dit dan ook mogelijk houden. Dankzij de ondergrondse bierpijplijn kan de brouwerij actief blijven op haar historische locatie. Met de eerste spadesteek kan de brouwerij officieel van start gaan met de aanleg van een verbinding tussen haar twee productiesites.

Eerste spadesteek voor ondergrondse bierleiding in Brugge is gegeven

Het voorziene tracé van de pijplijn vertrekt vanop het Walplein in de binnenstad en loopt over een afstand van drie km onder openbaar domein tot de site op het Waggelwater. De leiding zal grotendeels worden aangelegd aan de hand van gestuurde ondergrondse boringen. De bedoeling is vooral om op deze manier zo weinig mogelijk impact te hebben op het verkeer en de weggebruikers. Wegenwerken en schade aan het openbaar domein worden namelijk tot een minimum beperkt. Het totale investeringsprogramma van de brouwerij, gerelateerd aan het pijplijnverhaal, bedraagt meer dan 4 miljoen euro.

Eerste spadesteek voor ondergrondse bierleiding in Brugge is gegeven

Vandaag gebeurt het transport van het bier vanuit de binnenstad naar de bottelarij op het Waggelwater met tankwagens. Door de aanleg van de ondergrondse leiding kan het vervoer met zware vrachtwagens in de binnenstad sterk worden gereduceerd.

Op de gastenlijst stonden vrijdag niet alleen vooraanstaande figuren, maar ook ook de gouden en zilveren deelnemers van het Crowdfunding Project. Al meer dan 300 mensen schrijven dankzij dit project mee aan een stuk biergeschiedenis. Het Crowdfunding project heeft vandaag al meer dan 250.000 euro op de teller staan en is daarmee wellicht het grootste crowdfunding-project dat tot nu toe in België werd gerealiseerd. Intekenen kan nog tot het einde van het jaar voor 7.500, 800 of 220 euro.

(FJA – Foto’s ON)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.