https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste kleurloze bankautomaten komen in treinstations: West-Vlaanderen krijgt er 9

De Batopin-automaten dragen geen merknaam van een van de banken.©Olaf Verhaeghe OV
De Batopin-automaten dragen geen merknaam van een van de banken.©Olaf Verhaeghe OV
Olaf Verhaeghe

Het aantal NMBS-stations met bankautomaten in ons land zal de komende twee jaar zo goed als verdubbelen. Batopin, het initiatief van de vier grootbanken, bouwt vanaf oktober een netwerk aan bankneutrale afhaalpunten uit. In West-Vlaanderen komen er negen kleurloze automaten, zeven daarvan komen in of aan een station.

Dat het aantal bank- en bankautomaten in het straatbeeld de voorbije jaren stelselmatig afneemt, is geen geheim. In West-Vlaanderen gingen zowat de helft van de kantoren op tien jaar tijd dicht, in geen enkele provincie lag dat tempo hoger. Met Batopin willen de vier grote banken – BNP Fortis, Belfius, KBC en ING – echter een garantie op cashpunten bieden. De ambitie is om 95 procent van de Belgen de mogelijkheid te bieden om binnen een straal van vijf kilometer rond de woon- of werkplek geld af te halen.

In een eerste fase werkt Batopin samen met treinmaatschappij NMBS. Vanaf 1 oktober worden tientallen treinstations in ons land uitgerust met zo’n Batopin-bankautomaat: van 42 vandaag, naar 79 eind 2023. Het totale aantal automaten in een NMBS-station stijgt van 58 nu naar 169.

“Deze overeenkomst verstevigt de positie van de stations als oriëntatiepunten in de stad”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “We komen ook tegemoet aan een belangrijke prioriteit van de reizigers. Hoewel digitaal betalen steeds meer ingeburgerd raakt, blijft cash een belangrijke sociale rol spelen. Via dit netwerk willen we inspelen op de vraag van de klant.”

In West-Vlaanderen gaat het in eerste instantie om zeven treinstations: Kortrijk, Roeselare, Lichtervelde, Brugge, Blankenberge, Oostende en Adinkerke. Ook in het centrum van Knokke-Heist en in Sint-Idesbald, deelgemeente van Koksijde, komt er straks een Batopin-automaat. De komende maanden en jaren zal het netwerk aan kleurloze automaten verder uitbreiden. Tegen 2025 moeten er zo tussen de 500 en 750 locaties, goed voor 2.000 automaten, zijn. Op de site van Batopin kan je alle geplande cashpunten op een handig kaartje terugvinden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten