Eerste Brugs hotel sluit zijn deuren definitief wegens coronacrisis

36 jaar lang was op deze plek een hotel, het oude herenhuis zal wellicht een andere bestemming krijgen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

‘t Voermanshuys, een klein, familiaal hotel met tien kamers in de Oude Burg, heeft zijn deuren definitief gesloten. Het eerste slachtoffer in deze coronacrisis. De andere 99 hotels vechten voor hun voortbestaan. Zestig hotels zijn tijdelijk dicht, tot na de lockdown, 39 hotels blijven open met amper reserveringen.

Moniqué Vanderschaeghe, eigenares van het pand waar Nikos Kimoulakis vijf jaar Hotel ‘t Voermanshuys in de Oude Burg uitbaatte, bevestigt dat het hotel definitief zijn deuren gesloten heeft: “Het zal ongetwijfeld failliet verklaard worden, het dossier zit al bij de curator. Ik had Nikos al uitstel van huur gegeven en stel het pand nu te koop. De handelspacht liep trouwens toch ten einde. 36 jaar lang was op deze plek een hotel, het oude herenhuis zal wellicht een andere bestemming krijgen.”

‘t Voermanshuys is het eerste grote slachtoffer van de coronacrisis in Brugge. Hoe is het gesteld met de andere hotels? Volgens voorzitter Dimitri Thirion van de vzw Hotels regio Brugge zijn 60% van de hotels tijdelijk dicht, 40% blijft open, ondanks het zeer beperkt aantal boekingen.

Wij polsten bij twee hoteliers: Johan Creytens houdt Hotel Heritage open tijdens de tweede coronagolf, Christophe Vanswieten besliste om Hotel Sablon, dat pas vorig jaar zijn deuren opende, tijdelijk te sluiten.

Romantische nachten

Johan Creytens van Hotel Héritage voelt de tweede coronagolf enorm.
Johan Creytens van Hotel Héritage voelt de tweede coronagolf enorm. “Wat hebben toeristen nu te zoeken in Brugge?”© Davy Coghe

“In het voorjaar was mijn hotel dertien weken dicht, het water stond mij aan de lippen. Toen zei ik: dat doe ik nooit meer”, zegt Bruggeling Johan Creytens, die al 27 jaar eigenaar is van het viersterrenhotel Heritage, met 22 kamers, in de Niklaas Desparsstraat in Brugge. “De premie van 4000 euro die ik van de overheid kreeg, voldeed niet eens om mijn water- en elektriciteitsfactuur te betalen. Bijgevolg blijf ik nu open, ook al zijn er nauwelijks reservaties. Want bij een tijdelijke sluiting stopt de cash flow, nu komt er toch iets binnen.”

“De boekingen die we voor de herfstvakantie hadden, zijn voor de helft geannuleerd, toen bekend raakte dat alle horecazaken dicht moesten. We mikken nu vooral op Belgische koppels, die in deze coronacrisis even uit hun dagelijkse sleur willen ontsnappen en met zijn tweetjes, zonder de kinderen énkezle nachtjes op hotel willen.”

“Dank zij Le Mystique, met chef Grégory Slembrouck, is Heritage één van de zes hotels in Brugge met een eigen restaurant. We serveren nu een gastronomisch driegangenmenu op de kamer. Deze week bracht een jong koppel op die manier zijn huwelijksnacht bij ons door. Alles gebeurt coronaproof, we gaan de kamer niet binnen maar overhandigen het diner aan de deur. Ook het champagneontbijt wordt in de kamer genuttigd.”

“De helft van onze twintig personeelsleden zijn economisch werkloos. Samen, met mijn vrouw Isabelle Declercq en een klein team beredderen we ons hotel. Ook al hebben we volgende week voor vier van de zeven dagen geen reservaties, ik blijf een positivist. Ooit wordt het weer beter, al zal het nog lang duren eer de Amerikanen en de Britten terugkeren. Vroeger was amper 5% van ons cliënteel Belgisch, nu moeten we proberen te overleven met vooral Franstalige Belgen”, aldus Johan Creytens.

Pas gestart

Dammenaar Christophe Vanswieten heeft zijn Boutique Hotel Sablon in de Kopstraat in Brugge noodgedwongen tijdelijk, tot 13 december, gesloten: “We zijn nog maar open sinds april 2019, toen wij het oudste driesterrenhotel van Brugge omtoverden tot een vier sterren boutique hotel met 43 kamers. Tot in januari 2020 hebben we zeer goed gedraaid, ik was zeer tevreden van ons eerste jaar. En toen kwam corona. Na de eerste lockdown hebben we ons deze zomer in juli en de eerste helft van augustus geprobeerd te herpakken. Maar vanaf 12 augustus begonnen de cijfers van de besmettingen opnieuw te stijgen en durfden buitenlanders niet meer naar ons land komen.”

Christophe Vanswieten van Boutique Hotel Sablon.
Christophe Vanswieten van Boutique Hotel Sablon.© Davy Coghe

“In oktober waren we enkel tijdens de weekends open, maar zelfs dat bracht geen zoden aan de dijk. Met drie of vier bezette kamers kun je niet eens je vaste kosten betalen. Je hebt minstens een tiental reservaties nodig, anders loont het niet de moeite om het licht aan te steken of het water te laten lopen. Toen de boekingen in de herfstvakantie uitbleven, heb ik mijn besluit genomen en mijn tien personeelsleden op economische werkloosheid gezet. Ik hoop dat er tegen 13 december positief nieuws is, zodat er tijdens de kerstvakantie opnieuw mensen naar Brugge komen. Nu loopt er geen kat rond in Brugge. Niet alleen de horeca, ook de winkels en de musea zijn dicht. Wat hebben toeristen nu te zoeken in Brugge?”

Erfpacht

“Enkel wie eigenaar is van zijn hotel en zijn hypotheek al afbetaald heeft, kan het zich permitteren om open te blijven. Wie huurt, moet zien een akkoord te sluiten met de eigenaar van het pand om uitstel van betaling te krijgen. Wij hebben een erfpacht voor de duur van 45 jaar, wat mij wat meer ademruimte geeft. Ik kon een deal sluiten met de eigenaar. Hoteluitbaters met een zware lening, krijgen van de banken respijt tot eind dit jaar: ze moeten de komende maanden enkel intresten betalen. Maar als de coronacrisis zich na Nieuwjaar voortzet, voorspel ik een catastrofe. Eén klein, familiaal hotel met een tiental kamers heeft al de boeken definitief dichtgeklapt.”

Ramp

“Pas op, ik ben niet pessimistisch. Ik had mij natuurlijk een meer rooskleurige herfst van mijn carrière voorgesteld, na veertig jaar loopbaan in de hotelsector. Tot 2014 zetelde ik in het directiecomité van de Accord Groep en runde ik 450 hotels voor die groep. Met de opstart van Boutique Hotel Sablon wou ik voor mijn pensioen een eigen hotel uitbaten.”

“Feit is dat deze coronacrisis aantoont hoe belangrijk het toerisme voor Brugge is. Ook de winkels hebben de voorbije maanden zwaar afgezien, bij gebrek aan toeristen. Niet alleen de souvenirwinkels. Ik verwacht ook bij kledingzaken zware accidenten. De stad moet de handel en de hotelsector beter ondersteunen. Als de crisis nog zes maanden duurt, wordt dit een ramp voor Brugge”, aldus Christophe Vanswieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier