Een ophaalpunt voor moederdagboeketjes? “Liever in de eigen winkel”

Olaf Verhaeghe

Een uitzondering voor bloemenwinkels, enkel en alleen op Moederdag. Dat is het voorstel van Kuurns burgemeester Francis Benoit voor komend weekend. “Vooraf bestellen en zondagvoormiddag afhalen op een ophaalpunt zou helpen”, is hij overtuigd. Lokale bloemisten zijn het idee op zich wel genegen, maar voor hen komt het voorstel te laat.

Op zondag 10 mei is het Moederdag, elk jaar een absolute topdag voor bloemenwinkels. Maar dit jaar gooit het coronavirus ook voor velen van hen roet in het eten. In de exitstrategie van de federale overheid is duidelijk bepaald dat alle winkels pas vanaf maandag 11 mei zullen mogen openen. “Maak toch een uitzondering voor bloemisten”, oppert burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V). “Op hun hoogdag mogen ze niet open, een dag later wel. Wat zal dat nu uitmaken?

Burgemeester Benoit pleit er dan ook voor om vooraf bestelde boeketten te laten ophalen in een ophaalpunt tussen 8 en 13 uur. “Leveren kost immers veel tijd en op een dag als Moederdag is dat voor velen niet realistisch. Bij een ophaalpunt kunnen bovendien alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om afstand te bewaren, gewaarborgd worden. Mensen kunnen naar de slager, naar de bakker maar een bloemetje dat met liefde werd gemaakt ophalen kan niet. Het zou mooi zijn mocht hier een uitzondering op worden gemaakt.”

Francishttps://www.facebook.com/francis.benoit1https://www.facebook.comFacebook1

🌸🌺💐🌼🌻🌹Als je akkoord bent, deel dit massaal Aub ! #ophaalpunt #bloemenwinkels #10mei Over alle kleuren van…

Geplaatst door Francis Benoit op Vrijdag 1 mei 2020
rich1.0https://www.facebook.com/francis.benoit1/posts/10218924180150193552

Ofwel winkel ofwel leveren

Aurélie Verbeke van Bloemen Verbeke uit Kuurne sprak met haar burgemeester over het idee. “Op zich kan het wel, maar dan wel in mijn eigen winkel. Wij zijn volledig voorbereid om open te kunnen gaan: alles is besteld, er zijn aparte in- en uitgangen en je hebt controle over hoeveel mensen binnenkomen… Ik acht het dus op zich wel haalbaar”, zegt ze. “Maar ik zit er niet op te hopen dat het zondag zou kunnen.”

“Zo’n ophaalpunt vind ik dan weer minder goed en niet realistisch te organiseren op zo’n korte tijd. Het voorstel komt ook wat laat. Op luttele uren tijd zouden daar honderden mensen moeten passeren, dat komt volgens mij niet goed. Uiteindelijk wordt nog altijd gevraagd om het aantal verplaatsingen en contacten zo veel mogelijk te beperken. Maar dan zou je op Moederdag plots wel rondrijden? Voor mijn hoeven zulke gekke toeren niet. Ofwel doen we het aan de winkel ofwel leveren we aan huis.”

Te laat

De bestellingen voor de thuisleveringen lopen vlot, zegt Aurélie. “De voorbije tien dagen hebben we hard gewerkt om alles voor te bereiden. De zaak bestaat hier al sinds 1981, zelf werk ik al twintig jaar mee. Zo’n Moederdag als deze hebben we nog nooit gezien. Op Pasen hebben we ook veel thuisleveringen gedaan. En geloof me, dat was heel emotioneel werken. Als je aankomt met een boeketje van een familielid die ze al weken niet hebben mogen zien… Dat doet wat met een mens.”

Ook bij La Petite Fleur, de zaak van Kelly Vermeulen in Kortrijk, ligt de focus op thuisleveringen. “Ik heb het voorstel van Francis Benoit zien passeren, ja”, zegt ze via de telefoon. “Mijn eerste reactie was positief, maar het lijkt me gewoon moeilijk realiseerbaar. Het idee komt er volgens mij te laat. Intussen zijn alle bestellingen al geplaatst. En ook al halen we lang niet op wat we vorig jaar verkochten, het loopt wel vlot. Het idee van een ophaalpunt vind ik minder, omdat je daar dan weer heel wat helpende handen nodig hebt die je goed kan gebruiken bij de leveringen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten