Een op de vijf West-Vlaamse ondernemers denkt aan stoppen door corona

Een op de vijf ondernemers in onze provincie heeft de voorbije maanden gedacht aan stoppen. Dat blijkt uit een enquête van zelfstandigenorganisatie Unizo. West-Vlaamse Unizo-voorzitter Wouter Blomme waarschuwt voor een faillissementengolf in het voorjaar van 2021. “Maar behalve moeilijkheden zien we vooral ook veerkracht”, benadrukt Blomme.

Een beeld van het winkelwandelgebied in Kortrijk voor de coronamaatregelen. © a-JVGK

Vandaag, vrijdag 20 november, organiseren Unizo en Vlaio de Dag van de Ondernemer. Dat veel zelfstandige ondernemers het dit coronajaar niet makkelijk hebben, is een understatement. Maar liefst een op de vijf ondernemers gaf in een enquête van Unizo West-Vlaanderen aan te hebben gedacht aan stoppen met de zaak.

Faillissementengolf

“Vooral de onzekerheid wat het inkomen betreft, bezorgt onze ondernemers kopzorgen”, stelt West-Vlaams Unizo-voorzitter Wouter Blomme. “Die bekommernis is zelfs nog groter bij vrouwelijke dan bij mannelijke ondernemers.” De vrees voor een faillissementengolf in het voorjaar van 2021 is bovendien ook groeiende.

Toch benadrukt Unizo dat dit niet betekent dat ze allemaal ook effectief de handdoek in de ring zullen gooien. “We mogen de veerkracht van onze ondernemers niet onderschatten, zelfs niet in deze moeilijke tijden”, aldus Wouter Blomme. “we moeten er alles aan doen om de gezonde bedrijven te redden. De steunmaatregelen van de Vlaamse regering hebben daar alvast een deel van het leed verzacht.”

“Met onze steunmaatregelen doen we grote inspanningen om ondernemers door deze crisisperiode te helpen”, stelt ook Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). “Zo zien we nu al dat de uitbreiding van de win-winlening vruchten afwerpt.”

Ruim 8.000 starters in 2020

2020 blijkt bovendien niet enkel slecht nieuws in petto te hebben op West-Vlaams ondernemersvlak. Sinds begin dit jaar startten 8.153 mensen met een nieuwe zaak. “Het is bijzonder straf om te zien dat er in de eerste negen maanden van het jaar 2020 evenveel starters de sprong hebben gewaagd als vorig jaar”, zegt voorzitter Blomme. “Wie echt ondernemersbloed door de aderen heeft stromen, laat zich dus niet door een crisis – ook al heeft ie dit formaat – afschrikken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.