Eén miljoen euro vloeit naar kassa lokale handelaars dankzij zomeractie

We zien de winnaars, afgevaardigden van Unizo, leden van de lokale economie en schepen Peter Vantomme. © PCO
Redactie KW

Tijdens de zomeractie werd ruim 1.000.000 euro besteed bij de lokale deelnemende handelaars en horeca. Eva Bentein kaapte de hoofdprijs weg.

Schepen voor Lokale Economie Peter Vantomme spoelde terug naar de start van de corona-crisis. “Als schepencollege hadden we beslist om de gemeentebelasting voor 2020 te schrappen om de bevolking een stukje tegemoet te komen. Vanuit de handelaars en de raad voor lokale economie kwam de dwingende wat we gingen doen om de lokale handel te ondersteunen.”

“De raad voor lokale economie, Unizo en de gemeente hebben toen de handen in elkaar geslagen en de Zomeractie 2020 gelanceerd. Er werd een prijzenpot samengesteld van 6.000 euro aan santé- en koopbonnen. 4.000 euro werd aangebracht door de gemeente en 2.000 euro door Unizo. We hebben 8 weken na elkaar prijzen verloot. Vandaag worden de hoofdprijzen uitgereikt. Daarmee wilden we de consument warm maken en sensibiliseren om lokaal te kopen. Ik heb voornamelijk positieve reacties gekregen.”

Rik Vandamme, voorzitter van de lokale raad economie, dankte het ‘petit comité’ die de actie uitwerkte en organiseerde. “In het bijzonder danken we Heleen Haghedooren die alle administratieve beslommeringen op haar nam. We danken uiteraard de consumenten van binnen- en buiten de gemeente voor hun lokaal aankoopgedrag. Zij vormen de kern van de lokale economie.” Lokaal kopen is geen loos begrip.

Prijzenpot van 6.000 euro

“Op basis van de ingediende actiekaarten kunnen we afleiden dat meer dan 1.000.000 euro lokaal werd besteed bij de 96 deelnemende handelaars en horecazaken tijdens de afgelopen twee maanden. De creativiteit, de kwaliteitsservice en het doorzettingsvermogen van de lokale handelaars en horecazaken loont. Acht weken na elkaar hebben we 500 euro aan santé- en aankoopbonnen uitgeloot uit de ingediende actiekaarten. Voor een waarde van 4.000 euro hebben deze bonnen hun weg gevonden naar de winnaars en zullen opnieuw een herbestemming vinden in de lokale economie”, aldus Rik Vandamme.

De winnaar van de derde hoofdprijs van 300 euro santé- en koopbonnen was Cecile Vanneste. De bonnen werd uitgegeven door Pedicure Mia. De tweede hoofdprijs van 700 euro santé- en koopbonnen ging naar André Lermytte met een actiekaart uitgereikt bij brandstofhandel Vanacker. Ten slotte vormde de hoofdprijs 1.000 euro santé- en koopbonnen. Die werd gewonnen door Eva Bentein en de actiekaart werd uitgegeven door Optiekcenter.

“Het was de bedoeling van de organisatie om op het einde van de zomeractie een klein event te organiseren met de deelnemende handelaars en de prijswinnaars van de zomeractie”, liet Rik Vandamme weten. De burgemeester besliste om geen receptie op het gemeentehuis te houden door de huidige coronamaatregelen.

(pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.