De belangstelling voor de voorstelling van het Lab'O-water was groot. Heel wat prominenten kwamen een kijkje nemen naar hoe de verschillende partners van afvalwater uit de keuken en het toilet van het restaurant perfect drinkbaar water maken. Om tot een flessenwater te komen, doorloopt het grijs en zwart water uiteraard heel wat stappen.
...

De belangstelling voor de voorstelling van het Lab'O-water was groot. Heel wat prominenten kwamen een kijkje nemen naar hoe de verschillende partners van afvalwater uit de keuken en het toilet van het restaurant perfect drinkbaar water maken. Om tot een flessenwater te komen, doorloopt het grijs en zwart water uiteraard heel wat stappen. Zwevegemnaar Wouter Igodt van Tuincreatie Igodt is de officiële verdeler van het Ecoz-waterzuiveringssysteem waarbij een doorlatend plantenveld het water een eerste keer onder handen neemt. "Het water dat uit dat systeem komt, is in principe loosbaar zonder enige wet te overtreden", legt hij uit. "Bovendien kan het al ingezet worden voor pakweg het spoelen van toiletten."Maar het nieuwe project gaat een paar stappen verder. Restauranthouder Stijn Maes van Gust'eaux haalde de expertise van het Oost-Vlaamse BOSAQ aan boord om het overbodige water zodanig te filteren dat het opnieuw geschikt wordt voor menselijke consumptie. "Vanuit onze kijk op duurzaamheid hebben we beslist om hier een volledig zuiverend circuit aan te leggen", zegt hij. "Dit project biedt ons een aantal mooie kansen. Niet alleen het lokale watergebruik, maar ook het produceren van drinkwater van topkwaliteit en zelfs de mogelijkheid om een eigen Gust'eaux-biertje te brouwen." Allereerst zorgt een vetvanger voor het afscheiden van de moeilijk te behandelen vetten, waarna een septische put de primaire afbraak doet. Daarna doorloopt het water het Ecoz-systeem waar onder meer de planten enkele vervuilende stoffen verwijderen. Na de bezinkput werd door BOSAQ de SolarAQ geplaatst, een modulair systeem met vijf barrières dat na het doorlopen van het proces verfrissend en perfect drinkbaar water levert. "De installatie bestaat uit een voorfiltratie met een mechanische ontharder, actief kool, ultrafiltratie, omgekeerde osmose, LED-UV en een ionenwisselaar met mineraalfilter", legt zaakvoerder Jacob Bossaer uit. "Elke stap filtert tot in de kleinste details en op het einde worden opnieuw gezonde mineralen aan het zuivere water toegevoegd." Aan het maximumtempo van 150 liter per uur kan op die manier tot 2 kubieke meter drinkwater per dag geproduceerd worden. "Dat is voldoende voor keukentoepassingen als een koffiemachine of een ijsblokjesmaker", aldus Jacob nog. "Maar het biedt ook volume om plat of bruisend water aan te bieden aan de restaurantbezoekers. Op deze manier wordt de drinkwatercirkel volledig gesloten." Gust'eaux zal het Lab'O-water aanbieden op fles. "Omwille van de hoge kwaliteit en de goede smaak, kan het perfect concurreren met de mineraalwaters die vandaag al op de markt zijn", zegt uitbater Stijn Maes. De verschillende partners bestempelen het proefproject als een wereldprimeur. "Dit is een baanbrekend project dat afvalwater als het ware omtovert. Vandaag is de uitrol op grotere schaal nog niet aan de orde, maar het biedt wel enorme toekomstmogelijkheden", stelt Jacob Bossaer.