Economisch Huis Oostende moet innovatieve starters lokken

Burgemeester Johan Vande Lanotte, bestuurders en medewerkers van het Economisch Huis Oostende bij de voorstelling van hun budgetplan voor 2017. © (Rio)
Redactie KW

Bedrijven met vernieuwende ideeën aantrekken, dat is een van de belangrijkste items waarvoor het Economisch Huis dit jaar een budget voorziet.

Tien beginnende ondernemers krijgen elk een startpakket ter waarde van 20.000 euro. Die centen kunnen de geselecteerde bedrijven naar eigen behoeften besteden aan infrastructuur, inwinnen van gerichte adviezen, een specifieke ondersteuning, betalen van kleine investeringen, enzovoort. Als locatie worden in eerste instantie Greenbridge, het bedrijvencentrum en het Ondernemerscentrum vooropgesteld, maar het kan evengoed in leegstaande handelspanden – onder meer in de Alfons Pieterslaan – die een herbestemming als “kantoren voor startups” krijgen.

Campagne om bedrijven uit rest van het land naar Oostende te lokken

Het Economisch Huis gaat ook intensief campagne voeren om bedrijven uit Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel warm te maken om een tweede vestiging te openen in Oostende. “Heel wat ondernemingen uit die regio’s slagen er niet in om hun personeel en materiaal op een economisch aanvaardbare manier over de dagelijkse filegolf te krijgen en ‘s avonds terug naar huis te brengen”, stelt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Dat betekent voor de betrokken bedrijven een enorme “factuur” en voor de personeelsleden extra druk om tijdig te kunnen beginnen met hun werk en op een treffelijk uur terug thuis te komen. Die negatieve zaken kunnen opgelost wanneer die bedrijven een tweede vestiging openen in Oostende. Wij beschikken over voldoende uitgeruste industrieterreinen, gelegen aan een knooppunt van fileloze snelwegen (waardoor je heel snel alle locaties in Oost- en West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk kan bereiken) en er is hier een pool van beschikbare arbeidskrachten.”

Allochtonen

Wat arbeidskrachten betreft, er zijn meer jobs bijgekomen in Oostende, maar het aantal werkzoekenden stijgt eveneens. Vande Lanotte: “Dit mag op het eerste zicht vreemd lijken, maar dat is het niet. Het niet samenlopen van jobratio (het aantal jobs per 100 inwoners tussen 20 en 64 jaar) en werkloosheid betekent dat de jobs die in een stad vacant zijn niet matchen met de bekwaamheden van de werkzoekende in die stad. In Oostende is dat hoofdzakelijk te verklaren door een groeiend aantal allochtone werkzoekenden, waarvan een aanzienlijk deel pas de jongste jaren hier is komen wonen. Bovendien worden heel wat arbeidsplaatsen in Oostende ingenomen door mensen die vanuit de buurgemeenten komen. Vooral uit Bredene, Oudenburg en Gistel”, aldus de burgemeester.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier