Ecologische ijspistes vallen niet in de smaak in De Haan

© LB
Redactie KW

In De Haan zullen de verschillende betrokken partners voor de winterevenementen nog een evaluatie organiseren, maar nu al wordt duidelijk dat de ecologische ijspistes geen succes zijn geworden.

In De Haan daagde slechts de helft van het aantal schaatsers op in vergelijking met vorig jaar. “Mensen kwamen gewoon niet meer terug om te schaatsen omdat ze het niet leuk vonden“, vertelt Robin Depuydt.

De gemeente koos er dit jaar voor om in zowel De Haan als Wenduine een kunstmatige schaatspiste aan te leggen tijdens de winterevenementen. De gemeente wil dan ook volop inzetten op ecologie en een ijspiste verbruikt heel wat energie om het ijs koel te houden. De aanleg van twee schaatspistes kostte 100.000 euro, maar dat heeft volgens de uitbater in De Haan en de schepen te weinig opgeleverd. “Vorig jaar was er ook Winterpret in ‘t Park met een echte ijsschaatspiste. We zagen dit jaar veel minder schaatsers dan vorig jaar en dat kwam vooral door de piste. Mensen kwamen wel eens proberen, maar heel weinig mensen kwamen ook terug terwijl er vorig jaar mensen waren die meerdere keren kwamen schaatsen”, licht organisator Robin Depuydt toe. Zowel de gemeente als de uitbater kregen heel wat opmerkingen.

Generator

“Ik denk dat we inderdaad moeten uitkijken naar een andere ecologische oplossing. We hebben een alternatief voorstel om de piste op het stroomnet aan te sluiten in plaats van een generator te gebruiken. Dat is niet 100 procent ecologisch, maar het is beter dan met een generator op stookolie te werken. Ik ben me wel bewust dat dit een enorme energievreter is, maar de ervaring is ook belangrijk.”

Over de chalet is de uitbater overigens wel tevreden. “We hebben elke week een ontbijt georganiseerd met lokale handelaars en dat was heel goed. We hebben ook voor de eerste keer een diner en een feest georganiseerd op oudejaarsavond. Dat is ook goed meegevallen. De chalet was beter dan vorig jaar. Als we een ijsschaatspiste hadden gehad, was het beter geweest dan vorig jaar.”

Ook schepen Marleen De Soete is niet overtuigd. “Er moet nog een evaluatie komen, maar de schaatspiste was inderdaad niet goed. We moeten verder inzetten op ecologie, maar deze pistes zijn te duur en er waren gewoon te veel klachten en opmerkingen. Wat mij betreft is het niet voor herhaling vatbaar, maar daar beslis ik niet alleen over. We moeten kijken wat er op de markt is en of er andere alternatieven zijn”, zegt de schepen. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier