E-Luse van Torhoutenaar Tim Vancouillie is eerste klimaatpositieve adviesbureau van Vlaanderen

Tim Vancouillie (35) runt in zijn eentje het adviesbureau E-Luse in Waregem. © foto JS
Johan Sabbe

Intussen al twee jaar runt de uit Torhout afkomstige Tim Vancouillie (35) zijn eigen adviesbureau E-Luse, gevestigd in Waregem, waar hij sinds juni 2018 met zijn vriendin woont.

Zijn eenmanszaak begeleidt productiebedrijven en kmo’s om energiezuiniger en duurzamer te werken. “Uiteraard wil ik ook zelf het goede voorbeeld geven”, zegt hij. “Ik ben bijgevolg blij dat E-Luse zich sinds kort het eerste klimaatpositieve adviesbureau van Vlaanderen mag noemen. Dat betekent dat mijn zaak meer broeikasgassen uit de atmosfeer haalt dan dat ze uitstoot. CO2-neutraal of klimaatpositief ondernemen, werkt in drie stappen: eerst het meten en berekenen van de uitstoot, daarna het reduceren ervan en tot slot het compenseren van het resterende deel. Aandacht voor het klimaat en vermindering van het energieverbruik zitten diep in het DNA van mijn adviesbureau. Daardoor is onze CO2-uitstoot sowieso laag. Ik kon er als bedrijf voor kiezen om de uitstoot volledig te compenseren en op die manier CO2-neutraal te zijn. Maar ik wou méér en besloot om het dubbele van de uitstoot goed te maken. Zo is E-Luse niet enkel CO2-neutraal, maar zelfs klimaatpositief. We halen meer CO2 uit de lucht dan dat we er uitstoten.”

Bomen in Ethiopië

Voor het verifiëren en compenseren van de CO2-uitstoot werkt E-Luse samen met het Belgische project EthioTrees. “Dat project voor milieuherstel en bosrestauratie focust in het Afrikaanse land Ethiopië op twee fronten”, verduidelijkt Tim. “Het compenseert niet alleen je uitstoot door het planten van bomen, maar creëert ook een meerwaarde voor de lokale bevolking. De opbrengst uit de verkoop van de koolstofkredieten wordt geïnvesteerd in socio-ecologische projecten. Een absolute win-winsituatie”

Tim hoopt ooit vanuit Waregem naar Torhout te kunnen terugkeren. Hij is overigens nog altijd actief in de vzw Jeugdwerking Don Bosco en in de lokale afdeling van Rikolto. Voorts zakt hij geregeld naar de stad van zijn jeugd af om met vrienden iets te drinken. In niet-coronatijden gebeurt dat wekelijks op donderdag in café Den Tap in de Oostendestraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.