Duo runt unieke foodtruck met kroketten uit de muur: “Agenda is door corona helemaal leeg”

Olivier Zawada bij het frituren van zijn artisanale kroketjes. © MVW
Redactie KW

Olivier Zawada (27) uit Zulte en Jens Verhelst (31) uit Rumbeke bedachten vorig jaar een nieuw concept: Kroket Loket, een mobiele kroketmuur. Met hun unieke foodtruck stonden ze overal op feesten en festivals. “Omdat we zo afhankelijk zijn van evenementen zet de coronacrisis een zware domper op ons initiatief, zeker omdat de respons zo goed was. We mochten deze zomer overal teruggaan, maar nu blijft de agenda leeg tot eind augustus.”

Jens en Olivier leerden elkaar kennen op het werk, ze zijn beiden aankopers bij TVH Waregem. De collega’s werden vrienden en ontdekten een wederzijdse voorliefde voor junkfood en gefrituurd eten. “We hadden allebei de ambitie om nog iets bij te doen naast onze vaste job”, vertelt Olivier. Jens dacht aan een hamburgerkraam, ik wou liever een gewone kroketmuur op een vaste locatie. Uiteindelijk zijn we dus voor een combinatie van de twee gegaan en hebben we onze mobiele kroketmuur laten bouwen.”

Naar Nederland

“Het concept van snacks uit de muur halen is vooral een Nederlands ding, in België bestaat dat amper. Om onze foodtruck te laten bouwen moesten we dan ook naar Nederland. Sinds maart vorig jaar zijn we echt begonnen met op feestjes langs te gaan. We doen alles: van privéfeestjes tot fuiven of grote festivals en passen ons assortiment aan aan de omstandigheden. We hebben ons gamma onlangs uitgebreid met meer artisanale kroketten zoals met bruine Leffe of La Trappe Quadrupel. Op iets als Jazz Middelheim zullen we meer van dat soort kroketten aanbieden dan op een gewone fuif. Met deze speciale kroketten differentiëren we ons ook van de gewone frituren.”

De zomer zat eivol maar door corona werd alles afgezegd – Olivier Zawada

“Sinds onze start hebben we elk weekend minstens één feest gedaan, soms is dat de zaterdag tot diep in de nacht op een Chirofuif staan en de zondagmiddag op een babyborrel. Ook de zomer zat eivol en normaliter mochten we dit jaar overal opnieuw langsgaan, de respons was heel goed. Ik doe het liefst de festivals, de sfeer is er fantastisch en daar gebeurt ook vanalles. Onze kroketten zijn eerder een ‘midnight snack’ voor de mensen en laat op de avond kom je al eens mensen tegen die rauw eten vragen of die komen dansen in onze truck. De deur staat meestal open en als we zien dat er geen kwade bedoelingen achter zitten, dan laten we hen wel even hun momentje beleven in onze truck”, lacht Olivier.

Geannuleerd

Door corona zijn nu alle festivals en evenementen geannuleerd. “Dat konden we ons echt niet voorstellen, die beslissing is ook heel plots genomen. Het is een zware klap voor ons natuurlijk, ook financieel. We konden gelukkig onze starterslening uitstellen maar andere kosten blijven wel doorlopen. Sinds het begin van de lockdown is alles geannuleerd. Pas op 30 augustus hebben we opnieuw een privéfeestje staan. Daarom hebben we beslist om op vrijdag- en zaterdagavond van 17 tot 22 uur ons Kroket Loket op te stellen ter hoogte van Staatsbaan 31, recht tegenover de Aldi. We hebben een extra luik gezaagd in de truck waardoor we de klanten ook kunnen zien. De eerste avond dat we er stonden had ik helemaal geen verwachtingen maar we zien toch een stijgende lijn. Ik doe de bestellingen en het doet deugd als ik mensen herken die terugkomen. Ons concept slaat ook aan bij jong en oud.”

Naast de staanplaats langs de Staatsbaan spelen ze nog met het idee om misschien te leveren bij cafés. “Er is nog niets concreet maar onlangs zat een aantal vrienden van mij op café terwijl ik in de foodtruck stond en ze sms’ten mij of ik wat te eten kon brengen, dat bracht me wel op een idee. Als we cafés kunnen vinden die akkoord gaan dan kunnen we er menu’s achterlaten en komen leveren maar dat moeten we nog uitzoeken. Naar de toekomst toe blijft Kroket Loket voor ons beiden een hobby en een passie in bijberoep. Ik droom ervan om binnen een paar jaar een goeie standplaats te kunnen versieren op de Gentse Feesten, die zijn enorm duur maar dat zou fantastisch zijn.”

(JF)

Kroket Loket staat elke vrijdag en zaterdag van 17 tot 22 uur ter hoogte van Staatstbaan 31. Info: www.kroketloket.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier