Drie kustbrouwerijen bundelen de krachten met het label Kustbieren.be

We zien v.l.n.r. Alexander Verlinde van Brouwerij Jus de Mer, Jürgen Tavernier van Brouwerij Betsy en Nicolas Honorez van Wenbrew. © WK
Redactie KW

Wenbrew Beer Company uit Wenduine, Brouwerij Jus de Mer uit Middelkerke en Brouwerij Betsy uit Bredene komen deze zomer gezamenlijk naar buiten met het label ‘Kustbieren.be’. “Enerzijds willen we natuurlijk ons eigen product in de kijker zetten, anderzijds spelen wij ook een beetje ambassadeur voor de kust. De erkenning door het provinciebedrijf Westtoer is een mooie bevestiging”, klinkt het. De zes bieren van de brouwerijen werden verzameld in de Kustbierenbox.

Te laat voor Vaderdag, maar wel een ideaal souvenir voor wie deze zomer naar de kust komt: in de Kustbierenbox vind je een blond en een donker Coast-bier uit Wenduine, een blonde en een dubbele Jus de Mer uit Oostende en een Betsy-tripel en ‘brunette’ uit Bredene. “Eigenlijk zijn we concurrenten van elkaar, maar hun bieren staan bij mij thuis ook in de frigo. Het is een beetje het verhaal van David tegen Goliath: door samen te werken, staan we sterker tegen de reus. De grote brouwerijen smijten nu massaal met kortingen, wij moeten het doen met de authenticiteit van ons product”, zegt Alexander Verlinde van Jus de Mer.

Direct op dezelfde golflengte

“Kustbieren, dat zijn zes verschillende smaken en verhalen. Door het label gezamenlijk te promoten als een merk zetten we de kust op de kaart én kunnen we als kleine brouwerij beter opboksen tegen de grote producenten”, vult Jürgen Tavernier van Brouwerij Betsy aan.

“Eigenlijk speelden we al langer met het idee om onze krachten te bundelen, maar corona heeft ons eindelijk de tijd gegeven om dit uit te werken. Al na één meeting zaten we op dezelfde golflengte”, zegt Nicolas Honorez van Wenbrew. Het klikte voorheen ook al goed tussen de drie brouwers. “Het wereldje is niet zo heel groot, we komen elkaar vaak tegen op bierfestivals. En we zijn ook allemaal ongeveer even oud. Alexander en ik hebben zelfs nog samen op internaat gezeten.”

Met streekproducten

“En wat weinig mensen weten: Nicolas heeft vroeger een lief gehad dat Betsy heette”, knipoogt Jürgen. “Nu de bierfestivals deze zomer allemaal afgelast zijn, is Kustbieren.be voor ons een ideaal platform om de ‘koop lokaal-gedachte’ nog eens in de verf te zetten. En voor de mensen is het ook leuk om tijdens hun staycation eens wat nieuwe streekproducten te leren kennen. Onze blonde Jus de Mer smaakt heerlijk in combinatie met een stukje gebakken tong, Nicolas’ Coast bier leent zich dan weer perfect voor bij een garnaalslaatje. En mijn Betsy? Met verse mosseltjes natuurlijk.”

De Kustbierenbox is vanaf volgende week overal aan de kust te verkrijgen. De drie brouwerijen gaan daarvoor in zee met de kusthoreca, lokale retailzaken, bierhandelaars en toeristische diensten. Meer info op www.kustbieren.be.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier