Drie familiebedrijven onder hetzelfde dak

Dirk Becuwe, Anneke Dezuttere, Hannes Becuwe en Sophie Moerkerke voor Albecca waar de verbouwingswerking volop aan de gang zijn. © EDB
Redactie KW

Met Albecca B&B, Flora en Curiosa komt in Aalbeke een nieuw familiebedrijf met verschillende takken. Ze staan wel los van elkaar, toch zijn ze constant met elkaar verweven.

Door Els Deleu

Dirk Becuwe (59) en zijn vrouw Anneke Dezuttere (57) uit Rollegem waren al een aantal jaren op zoek naar een ruimte voor een Bed & Breakfast. “We zagen al prachtige panden die ofwel niet haalbaar waren qua prijs of qua werk dat er nog te doen was”, opent Anneke. “Ook onze zoon Hannes (26) was met Sophie Moerkerke (22) uit Aalbeke op zoek naar een pand. Hannes, die zelfstandig schrijnwerker is en vooral in onderaanneming werkt, had een werkruimte nodig en ook voor floriste Sophie zou een eigen werkruimte handig zijn.”

“Op een bepaald moment zagen we de dingen samen en vielen we op het pand waar vroeger De Batteur gevestigd was. Het is er redelijk groot en we zagen de mogelijkheden. Met z’n vieren werd het ook haalbaarder om het te financieren”, vertelt Dirk. Zo kwam het viertal er toe om drie zaken te combineren.

Geschiedenis

Om de naam van de zaak te kiezen, werd in de geschiedenis gedoken. “Albecca is de allereerste vermelding van Aalbeke in het jaar 1136. Een meevaller in die naam is dat ook de eerste drie letters van de familienaam Becuwe er in zitten. Dus was de naam snel gevonden.” Op de visitekaartjes prijkt ‘Albecca, B&B and more’. “We hebben dus Albecca B&B, Flora en Curiosa.”

In het voorste gedeelte zal de woongelegenheid met B&B van Dirk en Anneke gevestigd zijn. “Er komt aan de zijkant een aparte ingang voor ons huis, waar het ontbijt zal geserveerd worden en vooraan een ingang voor de gasten van de B&B. Daar is er ook toegang tot de vier kamers met elk hun eigen badkamer. We gebruiken drie kamers voor de B&B, de vierde zal onze kamer zijn”, legt Anneke uit. Anneke blijft voltijds als verantwoordelijke voor het receptieteam van stad Kortrijk werken. Het is de bedoeling dat Dirk, die nu nog winkelverantwoordelijke voor de Kringwinkel in Roeselare is, voltijds de B&B zal doen.

Kortrijk Koerse

Aansluitend aan de ruimtes van Dirk en Anneke en de B&B komt de woongelegenheid van Hannes en Sophie. Ook zij krijgen een aparte ingang in de kangoeroewoning. “We zullen in hetzelfde gebouw maar toch los van elkaar wonen.” In de loods die in het gebouw geïntegreerd is kan Sophie haar bloemstukken maken. “Dat is het onderdeel Albecca Flora”, zegt ze. Sophie werkt als aankoper van bloemen en planten bij Famiflora in Dottenijs. Ze is heel creatief en in bijberoep maakt ze bloemstukken en boeketten op bestelling. Ze doet ook bloemstukken voor uitvaarten en kleedt huwelijksfeesten aan. “Er komt hier geen bloemenwinkel”, maakt ze duidelijk. “Alles is op bestelling.” Sophie startte de zaak een tijdje geleden. Ze maakte al heel wat stukken met Moederdag, allemaal dankzij mond-aan-mondreclame. Sophie verzorgde onlangs ook de boeketten voor Kortrijk Koerse.

Een derde luik binnen Albecca is Curiosa. Daarbinnen zet Hannes kleine meubeltjes en decoratiestukken klaar en maakt ze verkoopbaar. Hij zoekt speciale dingen uit. “Kastjes, stoelen, een decorstuk, spiegels of tafels worden opgeknapt en in de B&B geplaatst. Dit zal te koop aangeboden worden”, zegt hij.

Voor de inrichting en verlichting in de B&B werd gekozen voor een industriële look. De meubeltjes zullen naar Hannes’ zaak Curiosa verwijzen. De kamers worden genoemd naar bloemen die in de streek te vinden zijn, zoals papaver, boterbloem en vlasbloem. De kleur in de kamer zal naar deze bloemen aangepast worden. “Met deze namen is er ook een link naar Sophies zaak”, aldus Anneke.

Huwelijksfeest

De werken aan het pand zijn nu volop bezig. De kamers werden al gemaakt en er werd begonnen met de electriciteitswerken. In de loods vierden Hannes en Sophie in juni al hun huwelijksfeest. Sophie kleedde de loods natuurlijk helemaal zelf aan. “We nodigden de buren uit, zodat zij ook al eens konden kennismaken met ons en het gebouw en wat we ermee van plan zijn”, aldus Sophie. Dirk wil graag met Pasen de B&B kunnen openen, maar of alle woongedeeltes al klaar zullen zijn, is nog niet zeker. Hij hoopt wel als enige B&B in Aalbeke op bezoekers van Kortrijk en Kortrijk Xpo. “Kortrijk zit qua weekendtoerisme toch ook in de lift en Kortrijk Cultuurstad moet ook bezoekers naar hier brengen. We zullen ook inspelen op de bedrijven in de regio”, zegt hij nog. “Ik wil ook zoveel mogelijk samenwerken met de plaatselijke horeca. Misschien kook ik sporadisch eens een maaltijd zelf (Dirk studeerde aan de hotelschool, red.) waar gasten kunnen aanschuiven, maar het is niet de bedoeling om elke dag achter het fornuis te staan.”

Dirk en Anneke hebben naast Hannes ook nog een dochter Ine (34) die commercieel verantwoordelijke bij ISPC in Gent is en een zoon Jasper (31) die in de sanitairbranche werkt.

Info: Albecca B&B, Flora, Curiosa, Bergstraat 1 in Aalbeke. 0478 786 833 of 0473 664 821 hbrestau@outlook.com becuwe.dirk@gmail.com Meer via Facebook op Albecca.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier