Dovy krijgt boete van 25.000 euro voor “te oude” sollicitant

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De arbeidsrechtbank van Gent heeft Dovy Keukens, het bedrijf van Donald Muylle, veroordeeld tot een dwangsom voor leeftijdsdiscriminatie, omdat hij een 59-jarige kandidaat enkel vanwege zijn leeftijd niet had uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

Dat meldt Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat naar de rechtbank was gestapt nadat verschillende verzoeningspogingen waren mislukt.

Volgens Het Nieuwsblad gaat het om het bedrijf Dovy Keukens van Donald Muylle. Toen een 59-jarige man solliciteerde bij het bedrijf, kreeg hij als antwoord dat hij “het perfecte profiel had, met uitzondering van zijn leeftijd.” Daarom werd hij niet uitgenodigd op gesprek. De man trok naar Unia en samen trokken ze naar de rechtbank.

25.000 euro

De rechtbank veegde het argument van de werkgever dat oudere werknemers moeite hebben met de gebruikte softwareprogramma’s van tafel. De rechter veroordeelde de werkgever tot een dwangsom van duizend euro per nieuwe inbreuk en een schadevergoeding voor het slachtoffer van 25.000 euro. Hij moet zijn veroordeling bovendien aanplakken op een voor iedereen goed zichtbare plek. “Nog steeds worden ouderen gezien als minder flexibel, niet mee met de technologie of haast per definitie lijdend aan gezondheidsproblemen”, zegt Unia-directrice Els Keytsman “De rechter heeft die vooroordelen in deze zaak terecht afgestraft en geeft daarmee een sterk signaal af aan de samenleving.”

Dovy betreurt nu het voorval. “Het gaat om een alleenstaand geval, waarbij een medewerker op eigen houtje een e-mail heeft gestuurd die voor ons niet door de beugel kan”, klinkt het. “We hebben mensen in dienst van alle leeftijden en nationaliteiten en waren als zaakvoerders niet op de hoogte van de e-mail.” Het bedrijf overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.