Dossiers handelsrechtbank Kortrijk uitgesteld door tekort aan griffiers

© BELGA
Redactie KW

Het personeel van de Kortrijkse handelsrechtbank hangt aan de alarmbel. Door het nijpend tekort aan griffiers moet de voorzitter de dossiers van de zittingen van januari alleen al naar onbepaalde, latere data uitstellen.

Het is stilaan een oud zeer. De rechtbanken kampen met personeelstekort, rechters en grifffiers. Zo ook de handelsrechtbank in Kortrijk. Men kijkt er tegen een stapel werk aan, terwijl er onvoldoende mankracht is.

Ziekteverlof

Volgens waarnemend voorzitter Luc Vandenbroucke is het werk sinds vorig jaar met honderd procent gestegen. Vooral bij de voorbereiding van elk dossier komt voor een griffier behoorlijk wat administratief werk kijken. Normaal zijn er zeven griffiers in dienst. Twee vielen al eerder uit. Nu zijn er twee ook nog met ziekteverlof zodat op vandaag de handelsrechtbank slechts drie griffiers ter beschikking heeft.

“Van de zeven griffiers zijn er op vandaag nog drie beschikbaar”

Dan maar schuiven

Grootste probleem is dat FOD Justitie omwille van besparingen vacatures niet meer wil invullen. Daar komen nog enkele langdurig zieken bovenop.

Tot voor kort kon een beroep worden gedaan op een griffier van een andere rechtbank of van een andere afdeling binnen de eigen rechtbank. Maar aangezien die ook allemaal met personeelstekort worstelen is het schuiven van griffiers niet langer een optie.

Of uitstellen

Voorzitter Vandenbroucke: “Ik ben gedwongen de zaken, die gefixeerd zijn op de vier zittingen in januari volgend jaar allemaal uit te stellen tot nadere data. De betrokken advocaten worden hiervan op de hoogte gebracht en meegedeeld wanneer hun dossier wordt behandeld.”

Lichte daling falingen

De Kortrijkse handelsrechtbank behandelde dit jaar ruim 6.000 dossiers over betwistingen zoals het niet betalen an facturen. Dat is ongeveer 153 per week. Daarnaast waren er 287 faillissementen, een lichte daling.

Het nijpend tekort aan griffiers bedreigt in feite al enkele jaren de werking van de rechtbanken op alle niveau’s.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier