Distributiecentrum Van Marcke op LAR Zuid wordt 30 voetbalvelden

LAR-Zuid. (Foto MPM)
Redactie KW

Op het Kortrijkse deel van LAR Zuid verrijst in sneltempo het nieuwe distributiecentrum van de Groep Van Marcke. De specialist in de distributie van sanitair en verwarming wil dat het centrum tegen maart volgend jaar operationeel is. “De site zal water- en CO2-neutraal zijn”, aldus ceo Caroline Van Marcke.

Groep Van Marcke, gevestigd in de Weggevoerdenlaan in Kortrijk, is de Belgische marktleider in de distributie van sanitair en verwarming en bestaat al sinds 1929. Momenteel investeert de firma fors in een nieuw distributiecentrum op LAR Zuid. Daar heeft ze een site van 17 hectare, bijna volledig op Kortrijks grondgebied, gekocht waarop een gebouw van 320 op 260 meter komt (equivalent van 30 voetbalvelden). Totale kostprijs van het project: 70 miljoen euro.

“Met deze investering, de grootste in de geschiedenis van het bedrijf, gaat onze familiale groep voluit voor excellentie in service”, legt ceo Caroline Van Marcke uit. “Het juiste product op het juiste moment in voorraad hebben, het blijft cruciaal voor installateurs, retailers, promotoren en internetbedrijven. Om deze klanten nog meer continuïteit en zekerheid te bieden, investeert Van Marcke daarom in dit nieuwe distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers).”

Klimaatverdrag

Het nieuwe distributiecentrum, dat 80 procent van de orders automatisch zal afhandelen, zal het netwerk in Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Zwitserland beleveren. “Het EDC komt in de plaats van het huidige distributiecentrum in Kortrijk en stelt ons in staat om zowel onze dienstverlening als ons maatschappelijk engagement te perfectioneren”, zegt Caroline Van Marcke nog. “Enerzijds blijven we ambitieus in de ontwikkeling van producten en diensten en mikken we op groei in nieuwe markten en productsegmenten. Anderzijds dragen we zorg voor het milieu en voor onze medewerkers in het kader van het klimaatverdrag van Parijs.”

“We tonen aan dat we ambitieus gaan groeien met zorg voor milieu en onze werknemers”

Opmerkelijk is dat de site water- en CO2-neutraal zal zijn. Zo zullen de gebouwen met geothermische verwarming (buizen in de grond) worden verwarmd of afgekoeld. Op het dak komt liefst 16.000 m² aan zonnepanelen, goed om het verbruik van 500 modale gezinnen te dekken. Er komen ook brandstofcellen en een waterzuivering. “Van Marcke zal zwart water filteren en het vervuilde water van de parkings zuiveren van brandstof om zo grijs water te genereren. Het gefilterde water zal samen met het regenwater worden opgeslagen in waterbekkens met een capaciteit van een half miljoen liter en met behulp van innovatieve pompen geregenereerd worden tot drinkwater.”

Certificaat

Het bedrijf streeft met de bouw van haar nieuwe distributiecentrum naar een BREEAM-certificaat, een streng duurzaamheidslabel en ratingsysteem dat staat voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. “We tonen overtuigend aan dat het mogelijk is om onze groeiambities te verenigen met zorgzaamheid voor het milieu en voor onze medewerkers. Met de bouw van dit nieuwe distributiecentrum versterken we onze band met de regio en garanderen we blijvende werkzekerheid voor onze mensen. En dat allemaal zonder het milieu extra te belasten”, besluit de ceo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.