Directie CNH keert op beslissing terug na spontane staking van 1800 arbeiders

Redactie KW

Bij Case New Holland in Zedelgem is donderdag kort na de middag een spontane staking uitgebroken bij de zowat 1800 arbeiders. Alle productielijnen lagen enkele uren stil. Tegen valavond haalden de arbeiders hun slag thuis: de directie keerde op de beslissing terug die ze enkele uren eerder pas aangekondigd had.


“Het blijft bij 27 tijdelijke arbeiders,” licht Henk Deprez van ABVV Metaal toe. “De directie keert dus op haar stappen terug”. Nu maandag loopt het contract van 300 tijdelijke arbeiders af. Bij 27 zou dit niet vernieuwd worden. Maar donderdag kort na de middag liet de directie weten dat er meer tijdelijke arbeiders zouden moeten opstappen. Meteen daarop legden alle arbeiders -tijdelijke én vaste- van de site in Zedelgem het werk neer. Alle productielijnen lagen stil. “De directie weet niet op welk tempo ze willen draaien in december en kan daarom niet met zekerheid zeggen hoeveel contracten verlengd zullen worden. Eerst beloofd worden dat je mag blijven werken en dan met de onzekerheid leven of je daags nadien nog werk zal hebben, dat is niet menselijk,” aldus Henk Deprez. De actie liep kort na 16 uur af nadat de arbeiders hun slag thuis haalden.

De directie was niet bereikbaar voor commentaar.

15 bedienden

Eerder deze week werden ook al 15 bedienden aan de deur gezet. Zij werden letterlijk tot aan de uitgang van het bedrijf begeleid. “Deze mensen kregen vijf minuten tijd om hun bureau op te ruimen. Trouwe bedienden met 20, 30 en zelfs bijna 40 jaar dienst, werden behandeld als dieven”, aldus Bernadette Vandaele van de christelijke bediendevakbond. De vakbondsafgevaardigde is niet te spreken over de manier waarop de naakte ontslagen gebeurd zijn. “Er vond geen overleg plaats, niemand was op de hoogte en ook de manier waarop de ontslagen bedienden werden behandeld, kan niet door de beugel. Ze werden als dieven begeleid tot aan de uitgang. Dat kwam niet alleen bij de mensen die ontslagen zijn zo over, maar ook bij de mensen in hun onmiddellijke omgeving. De schrik leeft nu nog meer, want mensen vragen zich af wie de volgende zal zijn.”

(BC/FJA/mlt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier