Directeur Piet Verhoeve neemt na amper een jaar afscheid van Hangar K

Piet Verhoeven. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Co-creatiehub Hangar K aan het Nelson Mandelaplein, is in april een jaar open. Ondertussen huisvest hun coworkingspace 37 bedrijven die samen 70 procent van de capaciteit bezetten. Dat is boven de verwachtingen. Toch kwamen de raad van bestuur en directeur Piet Verhoeve samen tot het besluit dat die laatste de fakkel zal doorgeven.

Hangar K heeft een oppervlakte van 2.000 m² en een maximumcapaciteit van 180 werkplekken. Het zijn vooral startende bedrijven die er terechtkunnen. Maar ook gevestigde ondernemingen zijn welkom. Die worden samengebracht onder één dak om zo ondernemerschap te versterken. Althans, dat was het idee. “En daar zijn we in geslaagd”, aldus afscheidnemend directeur Piet Verhoeve. “In januari hadden we een absolute topbezetting van 86 procent. Die is nu weer wat teruggelopen omdat Aptus – ons eerste grote succesverhaal – recent vertrok. Zij waren met hun 20 werknemers Hangar K voor een stuk ontgroeid.”

Aptus is een bedrijf dat gespecialiseerd is in geconnecteerde oplossingen. Omdat hun aantal werknemers verdubbeld is, verhuizen ze naar een eigen kantoor in Bissegem. “Dat is voor ons op lange termijn goedkoper omdat wij bij Hangar K een prijs betalen per persoon”, liet medeoprichter Alexander Vanwynsberghe optekenen. “Maar voor starters kan ik het wel warm aanbevelen.”

Braingain

Het vertrek van Aptus is volgens Piet Verhoeve zeker geen ramp. “Zo’n verloop is normaal in een incubatoromgeving, bedrijven groeien en zoeken dan een eigen stek. We hebben voor de komende maanden nog een aantal aanvragen lopen en sowieso was een bezetting van meer dan 80 procent ruim boven onze verwachtingen”, aldus Piet Verhoeve. “2.000 m² krijg je niet zo maar vol. Ik krijg van gelijkaardige projecten soms de vraag hoe we dat hier zo snel vol gekregen hebben, dus dat zit wel goed.”

Sinds de opstart van Hangar K zijn er nog maar zes bedrijven weer vertrokken. Naast Aptus verkoos ook Equicty, dat gespecialiseerd is in online stalmanagementtoepassingen voor een andere locatie. “In hun geval was dat een kantoor vlak bij de renbaan van Waregem Koerse”, licht Piet toe. “Verder waren er ook vier bedrijven die na grondig onderzoek beslisten om hun bezigheden stop te zetten. Daar staat tegenover dat we nu zelfs een ondernemer uit Brussel die met robotica werkt, mochten verwelkomen. Hij koos speciaal voor Kortrijk vanwege Hangar K. Qua braingain kan dat toch tellen.”

Vlotte overgang

En toch vertrekt Piet binnenkort. Hij werkt op dit moment al samen met zijn opvolger Vincent Vanderbeck om een vlotte overgang te verzekeren. Vincent heeft een achtergrond bij de Cronos Groep, waar hij verschillende bedrijven hielp opstarten. “Mijn vertrek is een gezamenlijke beslissing van mezelf en de raad van bestuur”, verduidelijkt Piet. “Ik ben heel blij met hoe de opstart verlopen is en nu gaat Hangar K een groeifase in. Die fase laat ik graag over aan iemand anders.”

Zicht op ander werk heeft de binnenkort oud-directeur nog niet. “Op vrijdag 10 mei eindigt mijn Hangar K-periode en ga ik op zoek naar een nieuw verhaal.” Of dat niet wat emotioneel zal zijn? “Zo iets gaat altijd gepaard met een beetje emotie, ik heb het toch maar helpen opstarten. Maar ik heb er ook alle vertrouwen in dat mijn opvolger alles in goede banen zal leiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier