Directeur Bellewaerde reageert gelaten op voorwaardelijke heropening pretparken op 8 mei

Directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde voor de nieuwe attractie Wakala. (Foto TOGH)
Directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde voor de nieuwe attractie Wakala. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het Overlegcomité besliste woensdag dat ten vroegste op 8 mei het ‘buitenplan’ in werking kan treden, inclusief de heropening van de pretparken. Directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde in Ieper hoorde het gelaten aan en stelde bovendien vast dat er een ‘maar’ verbonden is aan de vooropgestelde datum.

“Inderdaad typisch, we kunnen er ons alleen maar bij neerleggen”, reageert directeur Stefaan Lemey van Bellewaerde gelaten als we opmerken dat de pretparken opnieuw achteraan in de lijn staan van de versoepelingen. Nadat de scholen heropenen, het reisverbod op de schop gaat, de niet-medische contactberoepen kunnen herbeginnen, de niet-essentiële winkels kunnen heropenen en de buitenbubbel wordt vergroot van vier naar tien personen, kan pas op 8 mei het zogenaamde ‘buitenplan’ in kan gaan. In dat plan is ook de heropening van de pretparken opgenomen.

Sowieso klaar

“Wij kunnen al openen sinds 1 april, dus we wilden natuurlijk liever vroeger openen”, zucht Stefaan Lemey. “Maar goed, we zijn al blij dat er een datum is, dat er perspectief is, maar we stellen ook vast dat er een ‘maar’ is bij de opening.”

“We gaan dus de komende dagen de besmettingscijfers goed opvolgen. De vaccinatiecijfers en het aantal bedden op intensieve zorgen zullen bepalend zijn of dat wij al dan niet open zullen kunnen op 8 mei. Wij zijn er sowieso klaar voor. Ons park was al klaar om open te gaan vanaf 1 april. Na gaan we goed opvolgen hoe alles evolueert zodanig dat we niet opnieuw kosten doen die dan tevergeefs zijn.”

Buitenplan

Het overleg tussen de pretparken en de overheden staat op een laag pitje, als die er al is. Zo heeft Stefaan Lemey geen idee op welke hoogte de cijfers mogen liggen vooraleer de pretparken weer open mogen. “Wij zijn opnieuw niet op voorhand ingelicht en moeten ons baseren op wat naar voren is gekomen op de persconferentie van het Overlegcomité”, zegt hij.
Op de persconferentie zei premier De Croo dat zeven op de tien 65-plussers in België gevaccineerd moeten zijn met minstens een eerste dosis en de situatie op de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen “duurzaam verbeterd” moet zijn, vooraleer het buitenplan in werking kan treden.

Compensaties

Toen op vrijdag 19 maart duidelijk werd dat de pretparken gesloten gingen moeten blijven in de paasvakantie eiste Lemey hogere compensaties van de overheid. Dat is blijkbaar op een koude steen gevallen. “Over hogere compensaties is er niets uit de bus gekomen”, klinkt het. “8 mei werd dus hoog tijd.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier