Dierenrechtenactivisten houden vreedzame actie aan Volys in Lendelede

De dieren worden nog een laatste keer in beeld gebracht vooraleer ze het slachthuis binnen rijden. (foto vadu)
Redactie KW

De voorbije nacht hebben dierenrechtenorganisaties Animal Rights en All For Animals samen voor de poorten van het kalkoenenslachterij Volys in Lendelede gedemonstreerd. Het ging om de eerste ‘kalkoenwake’ in ons land. Met de actie willen de organisaties een statement maken tegen het dierenleed dat volgens hen gepaard gaat met het consumeren van vlees.

“We vragen aandacht voor het verborgen dierenleed in de kalkoenenindustrie. Jaarlijks worden meer dan 720.000 kalkoenen geslacht in ons land. We hebben de dieren een laatste blijk van mededogen gegeven voor ze het slachthuis binnen gingen”, zegt Animal Rights-campagnecoördinator Els Van Campenhout. De activisten brachten de dieren in beeld en livestreamden ook via Facebook.”

730.000 kalkoenen

In 2019 werden bijna 730.000 kalkoenen gedood voor vlees in ons land, volgens de recentste cijfers van Statbel. In totaal ging het in 2019 om de productie van meer dan zeven miljoen kilogram vlees. Bij Volys worden wekelijks 16.000 tot 18.000 kalkoenen gedood. “Met deze actie focussen we op de hallucinante hoeveelheid dieren die dagelijks het leven laten in de meest gruwelijke omstandigheden.”

De actievoerders willen dat consumenten stilstaan bij de massa kalkoenen die wekelijks worden geslacht. (foto vadu)
De actievoerders willen dat consumenten stilstaan bij de massa kalkoenen die wekelijks worden geslacht. (foto vadu)

Tijdens een ‘vigil’ of wake staan actievoerders vreedzaam opgelijnd terwijl ze protestborden met vredevolle boodschappen en foto’s van de dieren vasthouden. Telkens wanneer een vrachtwagen arriveert, wordt deze voor enkele minuten gestopt door de politie en krijgen actievoerders de tijd om afscheid te nemen van de dieren en hen in beeld te brengen met hun camera’s. Animal Rights en All For Animals organiseren deze acties regelmatig doorheen het hele land.

De eerstvolgende actie vindt op 9 maart van 6 tot 10 uur ‘s ochtends bij varkensslachthuis De Coster in Ruiselede door.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier