Desotec uit Roeselare krijgt 1 miljoen euro voor ontwikkeling nieuwe recyclagetechnologie

Minister Crevits bij een bedrijfsbezoek vorige zomer. (gf)
Minister Crevits bij een bedrijfsbezoek vorige zomer. (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Met steun van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zal Desotec in Roeselare een nieuwe recyclagetechnologie ontwikkelen. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro;

Desotec zuivert vervuild water, biogas of bodems van industriële bedrijven met filters op basis van actieve kool. Het milieutechnologiebedrijf wil specifiek verzadigde filters uit de groene energiesector, namelijk biogaszuivering, gaan hergebruiken en ontwikkelt daarom deze nieuwe spitstechnologie. De opgenomen verontreiniging van de klant krijgt hierbij zelfs een nieuw leven als kwalitatieve gips. De actieve kool wordt ook opnieuw ingezet voor de volgende klant. Daarmee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

“In Vlaanderen zijn heel wat bedrijven gevestigd die schitterende innovatieve technologieën ontwikkelen ten voordele van het milieu en de tewerkstelling in de regio. Onder andere het West-Vlaamse Desotec dat volop inzet op hergebruik en zuivering in industriële processen. Het bedrijf is niet voor niets Europees marktleider en sluit mooi aan bij de Vlaamse ambities op het vlak van circulaire economie en innovatie”, aldus Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits.

Hergebruik

Het milieutechnologiebedrijf Desotec met hoofdzetel in Roeselare bestaat sinds 1990 en telt vandaag zo’n 200-tal personeelsleden. Het sterk groeiende bedrijf is Europees marktleider in mobiele en industriële zuiveringsoplossingen en internationaal gekend voor filtersystemen met actieve kool als basisingrediënt. De filters werken als een spons die vervuiling in afvalwater, bodems, lucht en biogas absorbeert, om zo fabrieken en het milieu proper te houden. Ze zijn mobiel en worden bij duizenden industriële bedrijven in Europa toegevoegd aan installaties. Wanneer de filters verzadigd zijn, staat Desotec in voor de recyclage ervan, zodat ze door de klanten hergebruikt kunnen worden. Een volledige en circulaire ontzorging dus.

Nieuwe recyclagetechnologie zorgt voor verminderde CO₂ uitstoot bij groene energie productie

Voor het recycleren van verzadigde filters vanuit de biogaszuivering, ontwikkelde Desotec een innovatieve technologie die de gebruikte actieve kool opnieuw volledig proper maakt. Daar waar vroeger deze gebruikte actieve kool verbrand of gestort werd, reactiveert men nu de actieve kool zodat deze opnieuw kan ingezet worden bij bedrijven. Het resterende vuil van dit proces, wat in hoofdzaak verontreinigd zwavel is, wordt hergebruikt voor de productie van kwalitatief gips voor de bouwsector en gaat dus niet langer verloren. Het maakt van Desotec een belangrijke speler in de circulaire economie. Bovendien zorgt de nieuwe installatie voor 124.000 ton CO₂ besparing per jaar. Ter vergelijking, 1 ton CO₂ uitstoot komt ongeveer overeen met een half jaar rijden met 1 benzineauto of een half jaar elektriciteitsverbruik (uit aardgas) door een gemiddeld huishouden.

Meerkost

Desotec investeert maar liefst 21,5 miljoen euro in deze volledig binnenshuis ontwikkelde reactivatie faciliteit. Naast de verankering van nieuwe kennis en expertise in Vlaanderen zal het project ook leiden tot 23 extra aanwervingen vanaf 2021 tot 95 extra jobs in 2025. Daarom steunt de Vlaamse regering op initiatief van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits dit duurzame traject met 1 miljoen euro Strategische ecologiesteun (STRES). Met deze STRES steun ondersteunt de Vlaamse regering bedrijven die investeren in nieuwe en niet-gestandaardiseerde ecologische technologieën die omwille van hun meerkost en kostprijs nog niet rendabel zijn. Het zorgt dus voor een hefboom, zodat bedrijven sneller die stap maken om te investeren in duurzame en innovatieve technologieën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier