Derde generatie start bij Lingerie Capet in Marke

Van links naar rechts op de foto Els Vanfleteren, Sabrina Jansens en Thomas Desmet van Huize Capet. © EDB
Redactie KW

Sinds jaar en dag is Lingerie Capet een begrip in Kortrijk, Marke en ver daarbuiten. De passie voor pasvorm begon al bij grootmoeder Germaine ‘Minou’ Delrue en haar man Pierre Capet, die Huis Capet in Kortrijk openden op het einde van de jaren veertig.

“Mijn grootmoeder kreeg de smaak te pakken in de Kortrijkse corsetterie van haar tantes Marie en Hélène Esquenet. Ze vond niet enkel schoonheid, maar ook comfort en sensualiteit belangrijk en bracht deze tendens in de praktijk in Huis Capet dat ze samen met mijn grootvader Pierre Capet opende in de Korte Steenstraat in Kortrijk”, begint Thomas Desmet, bekend van de Vuurwinkel in Marke. “Na het vroege overlijden van mijn grootmoeder runde mijn grootvader de zaak verder. Na het overlijden van haar vader verkocht mijn moeder Martine Capet een jaar uit in Kortrijk. Ze stopte ondertussen met haar werk en startte dan Huis Capet op in de Markekerkstraat 43 in Marke. Dat was in 1985. Vijf jaar later verhuisde de zaak nog eens naar een nieuw pand in de Markekerkstraat 31, waar Huis Capet nog altijd gevestigd is.”

Els Vanfleteren (52) kwam in 1991 bij Huis Capet werken. Els, die getrouwd is met Philip Louage, woont in Heule en is de mama van Phyllis (26) en Laure (22). Ze probeert twee keer per week te sporten, houdt van naaien en volgt patroontekenen in Roeselare. “Ik heb hier nooit het gevoel gehad dat ik ‘naar mijn werk’ ging”, zegt Els, die samen met Martine een tandem vormde. “We voelden elkaar goed aan en werden twee vriendinnen.”

In 2016 verloor Martine echter de strijd tegen borstkanker. Kasper, de jongste van de vier zonen van Martine en haar man Rik Desmet leidde twee jaar Huis Capet samen met Els. “Kasper was toen de enige zoon die geen vaste job had”, vertelt Thomas. “Hij was zijn eigen onderneming Re-Treated aan het opstarten en gaat hier nu helemaal voor.”

Passie voor pasvorm

Sabrina Jansens (40), de vrouw van Thomas startte vorig jaar in juli halftijds bij Huis Capet. Ze is de mama van Lander (12) en Wolf (10). Sabrina studeerde maatschappelijk werk en werkte halftijds bij de dienst internationalisering bij Howest. In augustus van dit jaar nam ze Huis Capet over. Ook Els blijft in de zaak werken.

“Het gaat hier niet enkel om verkopen, we bieden hier ook een luisterend oor, wat zo belangrijk is. Huis Capet is er voor een jong publiek, maar ook voor de oudere generatie die vroeger naar de winkel in de Korte Steenstraat ging”, vertelt Sabrina. “We verkopen lingerie, bad- en nachtmode, daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in het aanpassen van elegante lingerie en badmode voor dames met een borstprothese en dames na een borstreconstructie. Bij ons kan u terecht voor persoonlijk advies en professionele ondersteuning.”

“Voor de uiteindelijke afwerking werken we samen met een externe leverancier. Alles moet passen en hiervoor werken we samen met professionele retoucheuses. De passie voor pasvorm is bij Huis Capet altijd de slogan geweest en die willen we behouden, los van de omstandigheden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier