Delphine start met centrum voor paardenrevalidatie: “Het allerbeste voor de paarden”

Hof ter Biezen als centrum voor paardenrevalidatie zal naast een ovalen zwembad ook manuele paardentherapie aanbieden. Delphine Vandersarren en Diederik Neyrinck en hun kindjes Lou en Roger kijken er alvast naar uit.© MD
Hof ter Biezen als centrum voor paardenrevalidatie zal naast een ovalen zwembad ook manuele paardentherapie aanbieden. Delphine Vandersarren en Diederik Neyrinck en hun kindjes Lou en Roger kijken er alvast naar uit.© MD
Redactie KW

Delphine Vandersarren start binnenkort met een revalidactiecentrum voor paarden in de Duivinnestraat in Sint-Jan-ter-Biezen. Met onder andere een revalidatiezwembad, een vitafloor met triplaat en een solarium voor drogen en ontspannen wil ze de beste technieken in huis halen om paarden te laten revalideren na blessures.

Het heeft heel veel moeite gekost voor Diederick Neyrinck (40) en echtgenote Delphine Vandersarren (36) om hun droom te realiseren. “We wilden alleen maar de hoeve kopen als we effectief konden starten met ons centrum voor paardenrevalidatie. Maar het is ons gelukt en we zijn zo dankbaar”, vertelt Delphine. “We waren al zo’n drie jaar aan het zoeken naar een geschikte locatie. Want deze droom willen we echt allebei realiseren.”

Normandië

Delphine is al jaren vertrouwd met de paardenwereld, in het bijzonder met die van de dravers. “Mijn opa kende deze wereld door en door. Ik ging er graag helpen. Niet alleen om bij de paarden te zijn, maar ook om deze wereld te leren kennen. Diederick wilde ervaring opdoen in deze discipline en leerde zo de befaamde familie Depuydt uit Kortemark kennen. Hij verhuisde zelfs naar Geel om ook actief te zijn bij de familie Martens.”

Via de paarden hebben Diederick en Delphine elkaar leren kennen. “Terwijl ik verder studeerde in toerisme, was ik al geïnteresseerd in de revalidatie van paarden met ziektes of blessures. Die richting wilde ik uit. Ik kon eigenlijk verder in de textielzaak van mijn ouders, maar dat wilde ik niet. De paarden zouden mijn leven worden”, klinkt het.

“Manuele therapie bij paarden gaat dieper dan wat een kinesist bij mensen doet”

“Ik volgde diverse cursussen zoals animal rehabilitation techniques en sports coaching aan het Katho in Roeselare. Daarna trokken we samen naar de gekende stal Jean-Philippe Dubois in het Franse Normandië, gekend als Ecurie Victoria Dreams. Daar kwamen we in aanraking met een zwemvijver. Hydrotherapie wordt gebruikt bij bepaalde peesproblemen en gewrichtsaandoeningen om het genezingsproces te versnellen en toch de spiermassa te behouden.”

Terug in eigen land, was het koppel ervan overtuigd dat een zwembad voor paarden de echte toekomst is bij het genezen of verbeteren van bepaalde blessures. Daar wilden ze echt voor gaan. “En zo zijn we in september 2019 terecht gekomen in Sint-Jan-ter-Biezen, waar we al heel wat werk verricht hebben. Met wat vertraging hopen we toch in juni definitief met het ons revalidatiecentrum te kunnen starten.”

Shiatsu

Delphine heeft het niet alleen druk met de bouwplannen en de zorg voor hun kindjes Lou en Roger. Zij is ook nog volop lessen en cursussen aan het volgen. Dat doet ze zowel online als plaatse zoals in Durbuy. Naast ervaring in Frankrijk en Zweden trok Delphine ook drie weken naar Amerika waar ze vaststelde dat men daar al veel verder staat in de paardenrevalidatie dan in Europa en waar er ook een betere samenwerking tussen dierenartsen en fysiotherapeuten is.

In België zijn er al enkele zwembaden voor paarden, maar dit in Hof ter Biezen krijgt naast de rechte lijn ook een ovalen lijn, zodat de paarden nog beter kunnen revalideren. Als lid van de Belgische Shiatsu Federatie is Delphine shiatsu & taping practitioner zodat na het bekijken van het paard deze de beste behandelingen kan genieten.

Osteopathie

“Voor de spieropbouw en ook revalidatie is er de vitafloor of trilplaat. Daarnaast is er het solarium voor het drogen en ook het ontspannen van het paard. Voor een goede doorbloeding en bij spierpijn kan ook gewerkt worden met het equery-deken dat oedemen vermindert en spierontspannend werkt. Bij ons kan er ook gewerkt worden aan de conditieopbouw”, somt Delphine op.

“En dan doe ik ook de manuele therapie en dit soms nog dieper dan een kinesist bij mensen. Warmte en licht zijn heel belangrijk. Daarvoor werken we met photonic-therapie . Soms zullen paarden een langere periode bij ons moeten verblijven en daarom hebben we gastboxen in het pension. Ons centrum staat voor iedereen open.”

Delphine wil niet alleen de oorzaak van pijn, blessure of ziekte bij een paard kennen. Ze wil tot de kern komen om het herstel alle kansen te geven. “Daarom blijf ik me bijscholen, zoals nu voor sportfysiologie met de hartslagmeter of rond de holistische aanpak als ‘aqwatech-therapeut’. We werken zelfs ook osteopatisch.” (PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.