Delphine Hanssens is genomineerd voor WOMED Award: “Taxibedrijf en een gezin? Dat is vooral plannen”

Delphine Hanssens is genomineerd voor beloftevolle onderneemster. © LOO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Begin maart wordt de award voor Onderneemster van het jaar uitgereikt. Zaakvoerster Delphine Hanssens van Taxi Leiedal is de West-Vlaamse genomineerde voor Belofte van 2017. “Ik ben trots om te kunnen tonen aan andere vrouwen dat ondernemen mogelijk is.”

Halverwege 2015 besloot Delphine Hanssens om haar carrière over een andere boeg te gooien. Ze switchte van een commerciële functie in de interimsector naar een eigen taxibedrijf. “Ik wou altijd al aan de slag als ondernemer“, zegt de zaakvoerster van Taxi Leiedal. “Doordat ik graag met de wagen rij en hou van sociaal contact ben ik op het idee gekomen. Er zal altijd personenvervoer nodig zijn dus was ik overtuigd van de werkzekerheid. Ik ben begonnen met twee wagens, nu hebben we er tien en telt het bedrijf vijftien werknemers.”

Nu neemt Delphine vooral de administratie en de dispatching voor haar rekening. “Al probeer ik zelf ook nog ritten de rijden“, zegt ze. “Ik snuif graag de sfeer op aan het station, voor het sociaal contact en om te horen wat er leeft bij de concullega’s. ‘On the field‘ actief blijven is belangrijk.”

Non-stop

Op 7 maart reiken Markant vzw, Unizo en het Agentschap Innoveren en Ondernemen de WOMED Award uit aan de onderneemster van het jaar. In elke provincie werd ook een Belofte van 2017 verkozen door een jury. Delphine Hanssens mag West-Vlaanderen vertegenwoordigen. “Er zijn weinig vrouwelijke ondernemers, het is goed dat deze verkiezing hen in de kijker zet”, zegt Delphine. “Het leuke is dat het anderen kan stimuleren, dat we als vrouw kunnen tonen dat het mogelijk is om te ondernemen. De vijf beloftes komen allemaal uit uiteenlopende sectoren. Winnen is het doel, maar de West-Vlaamse nominatie is ook al een hele grote eer.”

“Onze kinderen weten dat ze stil moeten zijn als de telefoon rinkelt”

“Een van de grootste uitdagingen is het vinden van goed personeel. We werken voor hotels en bedrijven en zijn dus zeer streng in de selectie. In het begin was de combinatie werk en gezin moeilijk. Ik kan gelukkig vertrouwen op een goede ploeg. Het bedrijf draait non-stop, dus is het altijd plannen, plannen en plannen.” De partner van Delphine, Peter Kemseke, stapte ook mee in de zaak. “Onze kinderen, Storm (9) en Hasse (3), weten dat ze stil moeten zijn als de telefoon rinkelt“, lacht Delphine.

Rustig groeien

Om de kalmere periodes tussen de ochtend- en de avondspits op te vangen bedacht Delphine een seniorenpas. “Die pas is een groot succes. 65+’ers kunnen voor een vast maandelijks bedrag gebruik maken van de taxi, wel voorlopig enkel in Kortrijk en de deelgemeenten.”

Delphine wil groeien met Taxi Leiedal, maar rustig. “Een belangrijk advies dat ik ooit kreeg was om niet te lopen voor je kan wandelen. Een uitbreiding zit er zeker aan te komen maar het is vooral belangrijk dat alles eerst goed draait voor je de volgende stap neemt. Overschakelen van onze hybride auto’s naar volledig elektrische wagens is ook een van onze doelstellingen.”

De WOMED Award en de Belofte van 2017 worden uitgereikt op 7 maart.

Stemmen voor Delphine kan tot en met 7 februari via www.markantvzw.be/womedaward

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier