Deborah start eigen kappersschool: “Er gaat te veel kwaliteit verloren”

Zaakvoerder Deborah Neirynck staat te popelen om met kapsalon en kappersschool Schön aan de slag te gaan. (foto EF)
Redactie KW

Net nu restaurants en cafés de deuren moeten sluiten opent kapsalon en kappersschool Schön de deuren in het voormalige café van Radio Vrie in de Elverdingestraat 20 in Ieper. Zaakvoerders Deborah Neirynck (38) en Kevin Vanrobaeys (38) willen hun klanten vooral laten genieten.

Het weekend voor de opening van maandag 19 oktober is het nog een drukte van jewelste in de gebouwen waar ooit een kruidenierszaak (Waterbley, red.) en ook Radio Vrie gehuisvest waren. “Van het gebouw is enkel de voorgevel blijven staan, al de rest werd met de grond gelijk gemaakt om ons concept volledig te kunnen realiseren. Vooraan zit het kapsalon en de shop, waar je kleding, accessoires en lichaamsverzorging kunt kopen. Daarachter heeft mijn partner Kevin zijn eigen stek. Hij heeft zich na zijn militaire carrière omgeschoold tot barbier en zal voortaan zowel het kapsel als de baard van mannen verzorgen. Achter in het pand bevindt zich de praktijkruimte voor mijn kappersschool. Ik beschik er over 14 kapperstafels om de praktijk aan te leren en nog een leslokaaltje voor theorie. Dit alles kijkt uit op een buitenterras met oog voor groen. Mijn kapsalon in de Frenchlaan verlaat ik om hier mijn kappersmissie echt vorm te geven.”

En dat Deborah een missie heeft, wordt duidelijk als we vragen waarom er in Ieper nog een derde kappersschool moet komen. “Ja, het lijkt misschien vreemd, maar ik heb zelf acht jaar les gegeven aan de kappersafdelingen van verschillende secundaire scholen (Ieper, Brugge en Roeselare, red.) en ik werkte ook voor Syntra West in Kortrijk en Ieper. Ik had altijd het gevoel dat de leerplannen niet meer aangepast zijn aan de noden van de huidige klant en maatschappij. Als leerkracht heb je onvoldoende vrijheid om op bepaalde trends in te spelen. De kappersopleiding in scholen is niet flexibel genoeg en daar wil ik iets aan doen. Wie 18-plus is, kan hier vanaf nul een kappersopleiding komen volgen. Ik heb nu 18 cursisten, waaronder een aantal schoonheidsspecialisten, en die zijn in drie groepen verdeeld. Er zijn er die de eenjarige dagopleiding volgen (voor 1.885 euro, red.). Ze krijgen dan tweeëneenhalve dag theorie en twee dagen praktijk in de vorm van werkplekleren. Het kan ook in een avondgroep, waarbij ze drie jaar lang één avond per week komen. Dan is er ten slotte nog de tweejarige formule, waarbij ze twee avonden per week les volgen.”

“De kappersopleiding in scholen is niet flexibel genoeg en daar wil ik iets aan doen”

Deborah heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat heel wat afgestudeerde kappers niet in de branche gaan werken. “Ik vind dat jammer, want er gaat zo veel ambacht en kwaliteit verloren. Met de Schön-kappersschool willen we hen weer de liefde voor het metier terugbezorgen en kwalitatieve kappers afleveren. Zij kunnen eventueel zelfs beginnen met het huren van een kappersstoel in ons pand, want een eigen kapsalon vergt toch een serieuze financiële investering.”

Volledig restylen

Wie binnenstapt bij Schön moet een totaalbeleving krijgen, vertelt Deborah enthousiast. “We ervaren dat mensen weinig tijd hebben en we willen hen hier die ‘kwalitijd’ geven in een persoonlijke sfeer en een gezellig kader. Wie dat wil kan zich volledig laten restylen met naast een nieuw kapsel ook aangepaste make-up en bijpassende outfit, accessoires en sieraden.”

Met Schön wil Deborah professionaliteit uitstralen zonder duur te zijn. “We houden de prijzen doelbewust betaalbaar, want om Schön te zijn moet het niet altijd veel kosten. Ons pand dateert van 1892 en was ooit een coöperatieve winkel vol bedrijvigheid: ‘De Spaarzaamheid’. Een bonte verzameling van mensen, het was er een komen en gaan van klanten en werknemers. Diezelfde bruisende sfeer willen we met Schön terugbrengen. Bedrijven uit de cosmetische branche zullen hier ruimtes kunnen huren voor opleidingen of productvoorstellingen. Daarnaast organiseren we zelf kleine evenementjes, zoals de workshop haar vlechten. Op zondag van 9 tot 12 kunnen mama’s of papa’s hier met hun kind leren hoe die perfecte vlecht nu juist gemaakt wordt. Het is ludiek begonnen, maar slaat duidelijk aan want oktober en november zijn al uitverkocht. We organiseren ook Girls Nights en de eerste op 27 november is al volzet.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier