We mogen weer reizen: is jouw reis al gepland?

De Brugse Annick Desmet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Reiskantoren.© Davy Coghe
De Brugse Annick Desmet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Reiskantoren.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De (West-)Vlaming snakt naar een zomervakantie binnen Europa. Zeker nu het reisverbod op maandag 19 april opgeheven wordt. Bij touroperator TUI is het aantal boekingen voor juli en augustus al opgelopen tot 35 procent van het coronavrij jaar 2019. “Ook de reisbureaus voelen de reiskriebels. De Vlaming wil erop uit”, bevestigt de Brugse Annick Desmet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Reiskantoren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Blijkbaar hebben veel reislustige Vlamingen niet gewacht om de opheffing van het reisverbod om hun zomervakantie vast te leggen. Velen verkozen een waardebon boven ‘geld terug’ voor hun eerder geschrapte reis. “Ze wisten dat dit reisverbod slechts een tijdelijke maatregel was, die niet tijdens de zomer kan gehandhaafd blijven. Toerisme is te belangrijk voor bruto nationaal product van vooral de zuiderse landen”, zegt de Brugse Annick De Smet, zaakvoerder van Reizen Van Renterghem – ‘s lands oudste reisbureau- en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Reiskantoren (VVR), dat 600 reisbureaus en touroperators verenigt.

Nog geen stormloop

Volgens Sarah Saucin, woordvoerder bij TUI, noteerde deze touroperator voor de komende zomer al 35 procent van het totaal aantal boekingen in de zomer van het pre-coronajaar 2019. Een toch wel opmerkelijk cijfer. “We boeken sinds deze week opnieuw pakketreizen, vlucht en hotel inbegrepen. Voor juli en augustus gaat het vooral om Spanje en Griekenland. In mei en juni is er vooral vraag naar vakanties in de Balearen, de Canarische eilanden en het Spaanse Alicante.”

Van een echte stormloop op de reiskantoren is er nog geen sprake. Maar wie nog twijfelde wegens het reisverbod, heeft de voorbije dagen een afspraak vastgelegd om de komende weken de offertes vast te leggen. “Het is zoeken naar landen die oranje kleuren op de Europese kaart. Momenteel gaat het om Portugal, sommige Griekse eilanden, de Balearen, de Canarische eilanden en bepaalde delen van Spanje Iedereen wil een verplichte quarantaine bij terugkeer uit een rode zone vermijden. Dat reizigers vooraf een negatieve covid-test moeten voorleggen, schrikt hen niet af. Integendeel, het is een geruststelling”, benadrukt de voorzitter van de VVR.

Goesting

Annick Desmet verwacht dat er deze zomer evenveel Vlamingen op reis zullen gaan als in 2020. Noch de VVR noch TUI kunnen ons absolute cijfers bezorgen. “De goesting is groot, de Vlaming snakt naar een reis. Zeker in dit coronajaar. Hij wil er eventjes uit, binnen Europa, op een veilige bestemming. Een vakantie in eigen land ziet de Vlaming nog altijd als een extra uitstapje, geen hoofdvakantie.”

“Waarom wachten om het vaccinatiepaspoort uit te rollen? Moeten de 65-plussers, die al gevaccineerd zijn, gestraft worden, omdat de vaccinatiebereidheid in sommige regio’s van ons land lager is? Neen toch! Ik begrijp zelfs niet waarom mensen die al gevaccineerd zijn, nog een covid-test moeten ondergaan. Geef die mensen de vrijheid om op reis te gaan. Het zorgt voor minder administratieve rompslomp en is een besparing voor de overheid”, aldus Annick Desmet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.