De werken verdelen de stad

© Vincent Claeys
Redactie KW

De verdeeldheid onder de handelaars lijkt groter te worden als het over de grote werken gaat: sommigen zien de negatieve aspecten van hun stad die openligt, anderen denken aan het toekomstige resultaat en hopen dat dit hun zaak ten goede zal komen. Maar is het een teken aan de wand dat nog amper zeven handelaars meededen aan de Dag van de Klant? Waarom besluiten een aantal ondernemers plotseling om ook de lippen stijf op elkaar te houden tegenover de pers, terwijl net zij zich zo beklaagden over het gebrek aan communicatie?

De oppositie neemt elke gelegenheid te baat om te stellen dat het stadsbestuur respectloos omgaat met de burgers van Diksmuide. Zowel N-VA als Idee2006 verwijten het stadsbestuur een gebrek aan toekomstvisie, planning, begeleiding en communicatie rond de vernieuwingswerken.

Heel wat handelaars zien hun omzet drastisch dalen want steeds meer mensen mijden het centrum en wijken uit naar pakweg Koekelare, waar je overal vlot kunt parkeren, ook in de buurt van grote ketenzaken. Sommige Diksmuidse ondernemers zouden amper het hoofd boven water kunnen houden maar lijken bang om openlijk commentaar te geven.

Geen antwoorden

“Handelaars zoeken hun toevlucht tot de oppositiepartijen omdat ze bij de meerderheid geen luisterend oor meer vinden, laat staan een sluitend antwoord op hun vragen”, stelt Jürgen Van Collie van N-VA. “Ze vragen ons om de wantoestand aan te kaarten. Wij hebben het bestuur al herhaaldelijk gewaarschuwd dat haast en spoed zelden goed is. Als zij denken dat alles tegen oktober 2018 klaar moet zijn omdat anders de wereld stilvalt, moesten ze minstens zorgen voor duidelijke afspraken vooraf. Dat had veel wrevel en ergernis kunnen voorkomen. Nu loopt men achter de feiten aan, moet er geïmproviseerd worden en zijn het de handelaars zelf die de meubelen moeten redden. Het bestuur meent alle schuld voor die chaotische planning te kunnen afwentelen op Infrax, de Watergroep en AWV.”

“Men loopt achter de feiten aan, handelaars zelf moeten de meubelen redden”

“Door gratis rode lopers aan te bieden en de prijs van de eindejaaractie te halveren, blus je de brand niet: het stadsbestuur moet alle handelaars juist informeren en vastleggen wat er nog op hen afkomt. Het welles-nietesspelletje en het doorschuiven van de zwarte piet mag nu wel eens stoppen.”

“De communicatie is een ongelooflijk probleem en de werken in de Maria Doolaeghestraat lijken de druppel die de emmer doet overlopen”, aldus Claude Vindevogel van Idee2006. “Het is not done om een week voor aanvang van zulke ingrijpende werken met een persbericht aan te kondigen dat de werken drie maanden zullen duren in plaats van drie weken. De signalisatie laat helemaal te wensen over, de negatieve reacties van handelaars zijn nauwelijks bij te houden, maar vanuit de hoek van het stadsbestuur en Unizo blijft het opvallend stil.”

Er dreigen drama’s

“Nochtans is het hoog tijd dat er acties worden ondernomen of er dreigen drama’s in Diksmuidse middenstandskringen. Er zijn dringend compensaties nodig voor de handelaars. Ik snap ook niet dat het stadsbestuur die renovatiewerken heeft gepland net tijdens de herdenkingsperiode 14-18. Alle andere Westhoekgemeenten hebben er juist alles gedaan om rond het belangrijke thema iets te organiseren of de rol die ze hebben gespeeld extra in de kijker te zetten. Wat doen ze hier? Een puinhoop van onze stad maken. Als trotse Diksmuideling zie ik dit met lede ogen aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier