De toekomst oogt mooi voor culinair Kortrijk

Martijn Defauw van Rebelle. © Davy Coghe
Mieke Verhelle

Kortrijk kwam deze week weer in de culinaire kijker te staan. Met de voorstelling van de nieuwe gids van Gault&Millau kregen twee restaurants in onze stad wat extra applaus. Onze nieuwsmanager KW Kortrijk-Menen Mieke Verhelle, zelf grote fan van lekker eten, laat haar deskundig licht schijnen over de Kortrijkse horecawereld.

Voor het beste dessert van het land moet je momenteel in Rebelle in Marke zijn, de Ontdekking van het Jaar vond de Gault&Millau-jury bij Vier in het voormalige Sint Vincentius. Wat opvalt is dat ze het ‘alleen’ willen doen. De chef in de keuken, zijn vrouw in de zaal. Liever minder klanten zodat er ook minder personeel nodig is.

Hoewel Brugge en Knokke nog altijd (veel) meer restaurants telt dan Kortrijk, maakt onze stad meer en meer naam als culinair mekka in West-Vlaanderen. We hebben het imago van tearoomstad definitief van ons afgeworpen. Kortrijk is een hippe stad geworden, met leuke koffietentjes, vernieuwende bistro’s en gezellige restaurants. Ze komen in alle smaken en geuren, de variatie is een extra troef. Investeringen trekken nieuwe investeringen aan. Er is hier blijkbaar nog een potentieel aan klanten.

Nochtans huisden altijd wel al enkele gastronomische toppers in Kortrijk. Die kregen echter een stoffige stempel omdat ze zelf vasthielden aan tradities. De ommekeer kwam er misschien wel in de periode dat het VTM-programma Mijn Restaurant in de Guldensporenstad neerstreek een kleine tien jaar geleden. Net op dat moment hadden zich enkele andere jonge chefs op Walle gevestigd.

De camera’s van VTM lokten weer volk naar Kortrijk en wie niet bij Claudio terechtkon, kwam in een andere kwalitatieve, vernieuwende tent terecht. Al snel deed het de ronde dat er hier lekkere ontdekkingen te rapen vielen. Dat trok dan weer de aandacht van hotelscholen die hun stagiairs een plekje moesten geven. Door de populariteit van kookprogramma’s hadden zij immers ook meer leerlingen.

Intussen zijn die stagiairs zelf volwaardige koks geworden en doen ze hun eigenzinnige ding in de stad die ze als hun thuis beschouwen. De toekomst oogt dus mooi voor wie graag lekker eet in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.