De Smaak van Kaas verhuist naar begin Kortrijkstraat: “Tijd voor nieuw hoofdstuk”

Charles Busschaert en Ann-Louise Van Houtte zijn met Smaak van Kaas nu terug te vinden in de Kortrijkstraat 4.© foto KV
Charles Busschaert en Ann-Louise Van Houtte zijn met Smaak van Kaas nu terug te vinden in de Kortrijkstraat 4.© foto KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Na twee weken sluiting openen Ann-Louise en Charles dit weekend opnieuw hun Smaak van Kaas. Niet op de vertrouwde plek in de Kortrijkstraat, maar enkele meters verder. “Aan het begin van de Kortrijkstraat zitten we in het centrum van de voedingswinkels in Tielt.”

Vandaag, vrijdag 28 mei, openen de deuren van de nieuwe vestiging van de kaaswinkel van Ann-Louise Van Houtte (28) en Charles Busschaert (29). Ze verhuisden van Kortrijkstraat 23 naar… Kortrijkstraat 4. Volgens het koppel de ideale plek om samen met alle andere voedingswinkels gecentraliseerd te zitten. “Na bijna zes jaar was het tijd voor een nieuw hoofdstuk en dus ook een nieuwe winkel waar we een groter atelier hebben om onze maaltijden te bereiden”, vertelt Ann-Louise.

Zuiderse tint

Toch was het niet de bedoeling om de winkel veel groter te maken. “We zijn nog altijd een delicatessenzaak en wilden het dus klein en verfijnd houden”, zegt Charles. “Het grote verschil is dat we meer plaats hebben om onze maaltijd te bereiden en proevertjes aan te bieden. Ook de kleuren in het logo zijn nieuw. Met de pastelkleuren wilde ik een dromerige stijl creëren. Een beetje thuiskomen in het Zuiden. Dat tonen ook de bloemen in de winkel.”

Naast een beetje reizen in de kaaswinkel wil het koppel ook inzetten op een totaalbeleving. “Bij ons kom je niet gewoon snel een kaasje kopen. Wij geven graag uitleg zodat je zeker eentje koopt naar eigen smaak. Binnenkort zal er ook een cortador komen die live in de winkel Spaanse ham zal snijden”, glimlacht Charles.

In de winkel verkopen ze niet alleen verschillende soorten kaas, maar ook tapas en wijnen. En daar is Charles de man voor: “Ik ben enorm geïnteresseerd in wijn, dus dat is mijn specialiteit.”

Eigenlijk studeerde Ann-Louise af als audiologe, maar merkte al snel dat het niet haar droomjob zou worden. “Toen ik nog in Gent op kot zat, kwam Charles soms langs voor een date. Hij bracht vaak lekkere dingen mee van Smaak van de Kaas. Als Meulebekenaar kende ik het winkeltje toen nog niet, maar werd ik er smoorverliefd op”, glundert ze. “Toen ik zag dat ze een nieuwe eigenaar zochten, heb ik als 22-jarige de stap gezet en daar heb ik nog geen spijt van gehad.”

Ook Charles stapte mee in de zaak. “Ik werkte als vertegenwoordiger en offerde al mijn verlofdagen en extra uren op om mee te helpen in de kaaswinkel. Twee jaar geleden besloot ik dan om er ook volledig voor te gaan.”

Altijd aanpassen

“De coronaperiode heeft ons creatief leren omspringen”, vertelt Ann-Louise. “Ook al konden mensen op een bepaald moment enkel maar eten en drinken, wij verkochten geen tapasplanken meer voor grote groepen. We waren inventief en maakten bordjes om per twee in de eigen bubbel te verorberen.” Charles vult aan: “Eigenlijk is het altijd aanpassen en dat is net het leuke aan de job.”

Ook los van corona leren ze elke dag nog bij. “In onze winkel komen soms mensen die lactose-intolerant, vegetarisch of zelfs veganistisch zijn. Toch willen we ook hen kaas laten proeven. Kan ik hen niet direct helpen? Dan zoek ik het op en zorg ik dat ik dat de volgende keer wel kan”, verzekert de eigenares.

Wie in het openingsweekend langskomt, krijgt een goodiebag als bedanking. Smaak van de Kaas is te vinden in de Kortrijkstraat 4 in Tielt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.